Balkanlar'da Kurban Bayrami Coskuyla Karsilandi

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sirbistan, Karadag, Hirvatistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova'da yasayan Müslümanlar Kurban Bayrami'ni coskuyla karsiladi.

Bölge ülkelerde yasayan binlerce Müslüman, bayram namazini kilmak için sabah saatlerinde camilere akin etti, sevdikleriyle bayramlasti.

Bosna Hersek'in baskenti Saraybosna'daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camii, bayram namazini kilmak için gelen yüzlerce Müslümana ev sahipligi yapti. Caminin avlusu da bayram namazini kilmak isteyenlerle doldu tasti.

Tarihi camide bayram namazini Bosna Hersek Islam Birligi (Diyanet Isleri) Baskani Husein Kavazovic kildirirken, Bosna Hersek genelindeki camilerde bayram namazi eda edildi.

Sirbistan'in baskenti Belgrad'daki tek cami Bayrakli da bayram namazini kilmak isteyen Müslümanlarla dolup tasarken, Bosnak nüfusun yogun yasadigi Sancak bölgesindeki kentlerde yasayan Müslümanlar bayram namazini kilmak için camilere akin etti.

Balkanlar'in en küçük ülkesi Karadag'in baskenti Podgorica'daki Osmanagic Camii ve ülke genelindeki camilerde Kurban Bayrami coskuyla karsilanarak bayram namazi kilindi.

Hirvatistan'in baskenti Zagreb'de de kentle ayni ismi tasiyan camide toplanan Müslümanlar bayrami coskuyla karsiladi. Bayram namazinin kilinmasinin ardindan Kur'an-i Kerim okundu, dualar edildi.

- Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Kosova

Kuzey Makedonya’da Kurban Bayrami nedeniyle merkezi tören Kuzey Makedonya Islam Birligi (Diyanet Isleri) himayelerinde baskent Üsküp’teki Mustafa Pasa Camisi'nde düzenlendi. Düzenlenen program kapsaminda Türkçe, Arnavutça ve Bosnakça ilahiler okundu.

Bayram hutbesini Kuzey Makedonya Islam Birligi Baskani Sakir Fetahu Arnavutça ve Makedonca verdi. Kurban Bayrami namazinin ardindan gazetecilere açiklamalarda bulunan Fetahu, kesilecek kurban etlerinin dini veya etnik kökene bakilmaksizin herkesle paylasilacagini aktardi.

Arnavutluk'ta bu bayram da merkezi program, geleneksel olarak baskent Tiran'daki Iskender Bey meydaninda binlerce Müslümanin katilimiyla icra edildi. Program kapsaminda Kur’an-i Kerim okundu, dualar edildi.

Meydanin yani sira bayram namazi ülke genelindeki camilerde de kilindi.

Kosova'da da Müslümanlar camilere akin ederken, Kurban Bayrami vesilesiyle merkezi tören, baskent Pristine'deki Fatih Sultan Mehmet Camisinde gerçeklesti.

Kosova Islam Birligi (Diyanet Isleri) Baskani Naim Ternava, bayram vesilesiyle verdigi hutbede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle kutsal yerlere ziyaretin bu yil da yasak oldugunu hatirlatarak, imkani olanlarin kurban keserek ibadetlerini yerine getirebilecegini söyledi.

Bölge ülkelerinde bayram namazi Kovid-19 tedbirlerine uyularak kilindi.

Kaynak: AA