AB'den Polonya Ve Macaristan'a Hukukun Üstünlügü Elestirisi

AB Komisyonu, durumun düzeltilmemesi halinde 'yetkilerini kullanma konusunda tereddüt etmeyecegi' tehdidinde bulundu.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, üye ülkelerden Polonya ve Macaristan'da özellikle yargi bagimsizligi gibi demokratik standartlarin asindigini belirterek, bu ülkelerin durumu düzeltmemesi halinde "yetkilerini kullanmaktan çekinmeyecegini" bildirdi.

AB Komisyonu'nun "Hukukun Üstünlügü 2021" adli raporu açiklandi. Raporda, bazi AB ülkelerinde demokratik standartlarin erozyona ugradigi, özellikle Polonya ve Macaristan'da yargi bagimsizliginin tehdit altinda oldugu, bütün bunlarin endise verici oldugu belirtildi.

Komisyondan yapilan açiklamaya göre, degerler ve seffafliktan sorumlu AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Vera Jourova, "Yargi bagimsizligi söz konusu oldugunda bazi üye ülkelerde ciddi endise sebepleri bulunmaktadir." ifadesini kullandi.

AB Komisyonunun adaletten sorumlu üyesi Didier Reynders'in de Polonya'ya bir mektup göndererek yargi bagimsizliginin korunmasina yönelik AB Adalet Divani'nin aldigi son kararin Polonya hükümeti tarafindan nasil uygulandigina dair açiklama talep ettigi belirtildi.

AB Komisyonu, AB anlasmalarindan kaynaklanan "yetkilerini kullanma konusunda tereddüt etmeyecegi" tehdidinde bulundu.

- AB, iki ülkeye fonlari aktarmayabilir

Komisyon, Polonya'nin 16 Agustos'a kadar mektuba yanit vermesini ve Adalet Divani'nin kararina uymasini bekliyor. Bunun olmamasi durumunda AB Komisyonu'nun Polonya'ya mali yaptirim uygulama ihtimali bulunuyor.

AB Komisyonu'nun salgin nedeniyle çikarilan yaklasik 800 milyar avroluk ekonomik kurtarma fonundan Macaristan'a ayrilan 7,2 milyar avro ve Polonya'ya ayrilan 23,9 milyar avroyu bu ülkelere aktarmayabilecegi ifade ediliyor.

Iki ülke de kurtarma fonundan alacaklari paylari nasil kullanacaklarina dair planlari Komisyon'a sundu ancak bu planlar henüz Komisyon tarafindan onaylanmadi.

- AB'nin elestirileri

AB yönetimi, AB yasalarinin ulusal yasalarin üzerinde oldugunu, AB Adalet Divaninin kararlarinin üye ülkeler için baglayici oldugunu vurguluyor.

Raporda, Polonya'da son 6 yildaki reformlarla yargi sistemi üzerinde hükümetin etkisinin arttigi elestirisi yapildi.

Macaristan ise yolsuzlukla mücadele yetersiz kalan tedbirler konusunda elestirildi. Macaristan'da medyada çogulculugun tehlike altinda oldugu ifade edildi.

AB dönem baskanligini yürüten Slovenya'da medyanin durumu konusunda raporda olumsuz görüslere yer verildi. Slovenya'da gazetecilere yönelik tehditlerin arttigi belirtildi.

AB'nin en üst mahkemesi olan Adalet Divani, geçen hafta verdigi kararda, Polonya'nin yargiçlara yönelik disiplin cezasi uygulamasinin AB yasalariyla çelistigi ve yargi bagimsizligini tehlikeye attigini bildirmis, Polonya hükümetinin bu sistemi degistirmesi gerektigini belirtmisti.

AB Komisyonu ayrica Polonya ve Macaristan hakkinda escinsellerin haklarina saygi gösterilmedigi gerekçesiyle yasal süreç baslatmisti.

AB, daha önce de Polonya ve Macaristan'i demokratik standartlarin geriledigi gerekçesiyle elestirmisti. Haziran sonunda yapilan son AB Liderler Zirvesi'nde Macaristan Basbakani Viktor Orban, bu ülkede çikarilan ve escinsellige tesvik eden içeriklere erisimi yasaklayan veya sinirlayan yasa nedeniyle bazi ülkelerin liderleri tarafindan agir sekilde elestirilmisti.
Kaynak: AA