Kurban Kesim Fiyatlari Küçükbas 150 TL, Büyükbas 600 TL

Kayseri Kasaplar ve Besiciler Odasi Baskani Adnan Aydin, kurban kesim fiyatlarini kuzu 150 TL, dana 600 TL olarak belirlediklerini söyleyerek, “Bir sene bodrumda yatmis pasli makinelere etlerinizi çektirmeyin” dedi.

Kurban Kesim Fiyatlari Küçükbas 150 TL, Büyükbas 600 TL
Kurban bayraminin yaklasmasi ile birlikte vatandaslar ve kasaplar kurban hazirliklarina basladi.

Kurban fiyatlarinda kilo basina yüzde 20 oraninda zam geldi. Kurban kesebilmek için vatandaslara 2 kez sinavdan geçirerek yaka karti verdiklerini söyleyen Kasaplar ve Besiciler Odasi Baskani Adnan Aydin, “Kurban fiyatlari dana canli kilo 30 TL, kuzu canli kilo 35 TL olarak açikladik. Et fiyatlari geçen sene 50 TL idi. Bu sene kiymayi 60 TL’ye satiyoruz. Yaka kartlarini verirken 2 kez sinav yapiyoruz. Bu iste çalismis veya kesimhanelerde çalismis kisiler belge getirdiginde yaka kartini direk veriyoruz. ’Ben kasabim’ diyene de odamizda 2 kez sinav yapiyoruz. Sinav yaptigimizda bu isten yapacagini düsündügümüzde büyükbas keseceklere büyükbas, küçükbas keseceklere küçükbas yaka karti veriyoruz. Onun haricinde de vatandas hiç kimseye kestirmesin. Çünkü sehir bizim. Mahallelerde, sokaklarda, evlerin önünde ve dükkanlarinin önünde kesim yapan vatandaslar var. Bu da haliyle sehrimizi kirletiyor” dedi.



"Aciller her sene acemi kasaplar ile doluyor"

Kasaplar ve Besiciler Odasi Baskani Adnan Aydin, vatandaslarin kesim yapmayi bilmedigi halde kurban basina geçmesi sonucu yaralanmalar oldugunu ifade etti.

Aydin, ”Maalesef hastanelerimizin acilleri her sene doluyor. Yani geçen sene yaklasik 300 kolunu ya da bacagini keserek kendini yaraladi. Acemi kasaplara kesim yaptirmayin. Kurban bayrami 3 gün yani bayramin birinci günü sabahta kestirirsiniz, ögleden sonrada kestirirsiniz, ikinci ya da üçüncü günde kestirebilirsiniz. Bazi kisiler ben sabah kurbanimi kestirecegim, kurban etimi de hemen yiyecegim. Öyle bir lüks yok. Böyle bir sey olmaz. Etin en az 24 saat dinlenmesi lazim. Dinlenmeyen et tavada dahi zor piser” diye konustu.



"Kesim büyükbas 600 TL, küçükbas 150 TL"

Kesim ücretleri hakkinda bilgi veren Adnan Aydin, “Kesim fiyatlarini kuzu 150 TL, dana 600 TL olarak belirledik. Ancak kurbani sadece kesmek kuzuda 50 TL, danada 250 TL. Eger ki kuzuyu kestirip, derisini alarak 4’e böldürmek isteyen vatandaslarimiz içinse belirlenen fiyat 150 TL, danada da bunun ücreti 600 TL diye belirledik” ifadelerini kullandi.

"Pasli makinelerde etlerinizi çektirmeyin"

Her sokakta 8-10 tane kiyma çekme makinesi oldugu vurgulayan Aydin, “Kiyma makinalari konusunda biz belediye ve tarim müdürlügüne her sene yazilar yaziyoruz. Ancak kimse engel olmuyor. Her sokakta 8-10 tane makine var. Bina görevlileri, bakkallar, manavlar yani bütün esnaf kesimi kiyma makinesi koyarak kiyma çekiyor. Benim 385 tane üyem var. Bana belediyeden bazi yetkililer söylüyor, ‘herkes bir an önce isini bitirerek kurban telasini bitirmek istiyor’ diye ama benim 385 tane esnafim var. Her sokakta, her mahallede kasap ve market var. Yani vatandaslarin bu ihtiyaçlarina biz rahatlikla cevap verebiliriz. Bir sene bodrumda yatmis pasli makinelerden etlerinizi çektirmeyin. Yani kasap ve market o mahallenin ailesinden biri sayilir. Kasaplarin senede bir kez bayrami oluyor. Kasaba bu hizmeti yaptirin. Yani bakkal, manav, anahtarci ve bina görevlileri bunlara itibar etmeyin. 385 tane üyenin 1385 tane makinesi var. 16 aydir benim esnafim is yapmiyor. Hiç olmazsa 3-4 gün çalissin, vergisini, elektrigini ve ihtiyaçlarini karisilasin. Bayram 3 gün sehrimizi kirletmeyelim. Bu sehirde biz yasiyoruz. Bilinçli kisilere kurbanimizi kestirelim. Belediyelerimiz hizmet veriyor. Kesimhane açtiriyor. Kayseri olarak biz sansli bir sehiriz. 15-16 tane kesimhanemiz var. Yani birinci gün olmaz ama ikinci gün olur. Acele etmeyelim. Vatandaslarimiza hayirli, kazasiz, belasiz bayramlar diliyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA