Yemen'deki Husiler Açiklamasi Krizin Çözümü Için Ciddi Müzakerelere Haziriz

Yemen'de Iran destekli Husiler, ülkedeki krizin çözümü için ciddi ve dürüst baris görüsmelerine hazir olduklarini açikladi.

Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Baskani Mehdi el-Mesat'in Kurban bayrami münasebetiyle yaptigi açiklama Husilere ait SABA ajansinda yayimlandi.

Mesat, adaletli, kapsamli ve sürdürülebilir bir barisin yani sira kusatmanin kaldirilmasi, saldirilarin durdurulmasi, isgalin sona ermesi, savasin etkilerinin iyilestirilmesi temelinde ciddi müzakerelerin baslatilmasi konusunda kararli ve istekli olduklarini vurguladi.

Kusatma ve açligin savas ve müzakere silahi olarak kullanilmasina tepki gösteren Mesat, bunun bir savas suçu oldugunu belirtti.

"Yemen halkinin üzerindeki kusatmanin kaldirilmasi basta olmak üzere pratik ve gerçekçi göstergeler ortaya çikar çikmaz ciddi ve dürüst baris görüsmelerine haziriz" ifadelerini kullanan Mesat, Yemenliler için güven insa etmenin ve baris çarkini ilerletmenin anahtari olarak yasal ve insani asgari haklarin disinda imkansiz sartlar sunmadiklarini savundu.

Yemen hükümeti ve Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Husileri barisi saglama konusunda ciddi olmamakla ve Marib ilinde çesitli cephelerde askeri tirmanisi sürdürmekle suçluyor.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardim ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA