UNESCO, Salonga Ulusal Parki'ni 'Tehlike Altindaki Dünya Mirasi Listesi'nden Çikardi

Birlesmis Milletler Egitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Salonga Ulusal Parki'ni "Tehlike Altindaki Dünya Miraslari Listesi"nden çikardi.

UNESCO Dünya Mirasi Komitesi, 16 Temmuz'dan bu yana çevrim içi olarak yaptigi toplantida, ulusal makamlarin park alaniyla örtüsen petrol imtiyazlarinin geçersiz ve hükümsüz oldugu ve bu bloklarin gelecekteki açik artirmalara dahil edilmeyecegi açiklamalarinin memnuniyetle karsilandigini bildirdi.

Özellikle kaçak avlanma karsiti önlemlerin güçlendirilerek parkin yönetiminin büyük ölçüde iyilestirildigine isaret eden Komite, parktaki yaban hayatina yönelik düzenli izlemlerin geçmisteki baskilara ragmen bonobo popülasyonlarinin sabit kaldigini, orman fili popülasyonunun da yavas yavas toparlanmaya basladigini gösterdigini aktardi.

Komite, parkin tüm bu iyilestirmelerle "Tehlike Altindaki Dünya Mirasi Listesi"nden çikarildigini bildirerek, bu basariya ulasmak için ulusal makamlar, UNESCO Dünya Mirasi Merkezi ve Doganin Korunmasi Uluslararasi Birligince (IUCN) gösterilen çabalari takdir etti.

- Afrika'nin en büyük tropikal yagmur ormani rezervine sahip

Dünya Mirasi Listesi'ne 1984’te ve 1999'da "Tehlike Altindaki Dünya Mirasi Listesi"ne alinan Salonga Ulusal Parki, Afrika'nin en büyük tropikal yagmur ormani rezervine ev sahipligi yapiyor.

Kongo Nehri'nin merkezi havzasinin kalbinde yer alan ve sadece su yoluyla erisilebilen park; bonobo, Kongo tavus kusu, orman fili, Afrika ince burunlu veya "sahte" timsah gibi nesli tükenmekte olan birçok türü barindiriyor.

Kaynak: AA