New York Borsasi Kovid-19 Vakalarindaki Artisin Etkisiyle Düsüsle Açildi

New York borsasi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarindaki artisin neden oldugu endiseyle haftanin ilk islem gününe düsüsle basladi.

Açilista Dow Jones endeksi, 500 puanin üzerinde deger kaybetti ve yüzde 1,50 azalisla 34.168,41 puana geriledi.

S&P 500 endeksi yüzde 1,09 düsüsle 4.280,10 puan ve Nasdaq endeksi yüzde 1,14 azalarak 14.262,1 puan oldu.

Artan Kovid-19 vakalari ve enflasyon endiselerinin etkisiyle geçen haftayi düsüsle tamamlayan endeksler, yeni haftanin açilisinda da benzer bir seyir izledi. Endekslerdeki negatif seyirde, Kovid-19 vakalarindaki artisin küresel ekonomik toparlanmayi yavaslatacagina dair endiseler etkili oldu.

ABD'de Kovid-19 vakalari delta varyantinin asilanmayanlar arasinda yayilmasiyla artis gösterdi. Vaka artislarina iliskin haberlerin ardindan salgindan en çok etkilenen hava yolu sirketlerinin hisseleri en çok kayip yasayan hisseler arasinda yer aldi. ABD'li hava yolu sirketlerinden American Airlines'in hisseleri yüzde 5'in, United Airlines'in hisseleri de yüzde 4'ün üzerinde deger kaybetti.

Kovid-19 salginina iliskin endiselerle ABD'nin 10 yillik tahvil faizi de yüzde 1,21 seviyelerine kadar geriledi.

Analistler, Kovid-19 salginindaki gelismelerin yani sira temmuz ayina ait Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ile ABD'li teknoloji sirketlerinin çeyreklik bilançolarinin bu hafta yatirimcilarin odaginda olacagini belirtti.

Kaynak: AA