Moskova'da Kovid-19 Tedbirlerinin Gevsetilmesi Yönünde Alinan Karar Uygulamaya Konuldu

Rusya'nin baskenti Moskova'da, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi uygulanan bazi tedbirlerin kaldirilmasi yönünde alinan karar yürürlüge girdi.

Moskova Belediyesinin 16 Temmuz'da Kovid-19 tedbirlerinin gevsetilmesi yönünde aldigi karara göre, restoran ve kafelere getirilen barkod (QR kod) sistemiyle müsterilere hizmet verme zorunlulugu bugün itibariyla kaldirildi.

Buna göre, vatandaslar barkod almadan bu mekanlari ziyaret edebilecek.

Barkod sistemini henüz kullanmayan mekanlar da salgina karsi alinan önlemlere uymasi sartiyla hizmete girdi.

Ayrica, Moskova'da 23.00-06.00 saatlerinde faaliyetleri yasaklanan restoran, kafe, bar, gece kulüpleri ve diger eglence yerleri de çalismaya basladi.

Çocuk oyun mekanlari da faaliyete geçerken, eglence ve spor etkinliklerinin ise 500 kisiyi geçmeme sartiyla düzenlenmesine devam edilecek.

- Son 24 saatte 24 bin 633 Kovid-19 vakasi tespit edildi

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezinden yapilan açiklamaya göre, ülkede son 24 saatte vaka sayisi 24 bin 633 artarak 5 milyon 982 bin 766'ya, virüs nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi ise 719 artisla 149 bin 138'e çikti.

Ülke genelinde, son 24 saatte 18 bin 764 kisinin sagligina kavusmasiyla da iyilesen kisi sayisi 5 milyon 359 bin 995'e ulasti.

Baskent Moskova'da son 24 saatte Kovid-19 vakasi sayisi 4 bin 7 artarak 1 milyon 467 bin 142'ye, virüsten yasamini yitirenlerin sayisi da 103 artisla 24 bin 484'e yükseldi.

- "Kovid-19'a karsi asilananlarin yüzde 2,5'i virüse yakalandi"

Rusya Saglik Bakani Mihail Murasko, "Rossiya 24" kanalina verdigi röportajda, ülkede Kovid-19'un daha hizli yayilmaya basladigini belirtti.

Vatandaslara virüse karsi asilanma çagrisinda bulunan Murasko, "Eylül ayindan itibaren grip sezonuna hazirlaniyoruz. Bu nedenle Kovid-19'a karsi asilama sürecinin bugün tamamlanmasi önemlidir." dedi.

Murasko, "Kovid-19'a karsi asilananlarin yüzde 2,5'inin virüse yakalandigini" ve salgini hafif sekilde atlattigini aktardi.

Moskova Belediye Baskani Sergey Sobyanin de sehirde 4 haftadir Kovid-19 vakalarinda ve hastaneye kaldirilanlarin sayisinda düsüs yasandigini belirterek, "Gelecek haftalarda, salgin durumunun iyilesecegini umuyorum." ifadesini kullandi.

- Kovid-19'a karsi tedbirler sertlestirilmisti

Haziran basinda Kovid-19 vakalarinin artmasi nedeniyle Rusya'nin birçok bölgesinde virüse karsi tedbirler yeniden uygulamaya konulmustu.

Önlemlerin sikilastirildigi Moskova'da tüm restoran, kafe, bar, gece kulüpleri ve diger eglence yerlerinin gece saat 23.00'ten sabah saat 06.00'ya kadar müsterilere hizmet vermesi yasaklanmisti. Ruslar, söz konusu saatlerde uzaktan yemek siparis edebiliyor.

Moskova'da, 22 Haziran'da, sadece asi olan, 6 ay içinde salgini atlatan ve 72 saat içinde Kovid-19 testi yaptiranlarin, barkod (QR kod) sistemiyle restoran ve kafelere gidebilmesi yönünde karar alinmisti.

Sehirdeki firmalarin, personelin en az yüzde 30'unu uzaktan çalistirmasi zorunlulugu devam ederken, 65 yas üstü ve belirli hastaliklari olan vatandaslarin uzaktan çalismasi kararlastirilmisti.

- Rusya'da asilanma zorunlulugu getirilmisti

Ilk Kovid-19 vakasinin 31 Ocak 2020'de tespit edildigi ve virüs kaynakli ilk ölümün 19 Mart 2020'de kaydedildigi Rusya'da, Devlet Baskani Vladimir Putin'in talimatiyla 18 Ocak'ta kitlesel asilama süreci baslatilmisti.

Nüfusun yogun oldugu Moskova ve St. Petersburg gibi kentlerde kamu ve hizmet sektörlerinde çalisanlarin yüzde 60'ina Kovid-19'a karsi asilanma zorunlulugu getirilmisti.

Kovid-19'a karsi "yeniden" asilama sürecinin 1 Temmuz'da basladigi Moskova'da, halk Rus üretimi iki dozlu "Sputnik V" ile tek dozlu "Sputnik Light"la asilanabiliyor.

Kaynak: AA