Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sener Açiklamasi 'Türkiye'de Delta Varyanti Yaygin Olarak Görülmeye Basladi'

'Bu aslinda Türkiye'de beklenen bir süreçti. Ne yazik ki Delta varyantinin ülkemize gelmis olmasi, bizim normallesme sürecimizle bir oldu' 'Delta varyantinda bin kat yüksek virüs yükü olduguna göre bayram ziyaretini en fazla 35 dakikada bitirmek, olabildigince minimum tutmak gerekiyor. Bu Delta varyantinin sakasi yok. Asilanmanin yüksek oldugu ülkelerde bile çok ciddi sorunlar yaratiyor' '(Asi zorunlulugu) Etrafimizdaki ülkelere baktigimiz zaman yavas yavas buraya dogru gidiyor. Türkiye'de de konusulmaya baslanacaktir'

YUSUF SAHBAZ - Saglik Bakanligi Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, yeni tip koronavirüs salgininin (Kovid-19) yeni mutanti olan Delta varyantinin, Türkiye'de yaygin görülmeye basladigini belirtti.

Izmir Katip Çelebi Üniversitesi (IKÇÜ) Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sener, AA muhabirine, Kurban Bayrami'nda ziyaretlerin açik havada ve kisa sürede yapilmasi gerektigi uyarisinda bulunarak, "Türkiye'de delta varyanti yaygin olarak görülmeye baslandi. Sahadaki geri bildirimlerimiz de öyle. Bu aslinda Türkiye'de beklenen bir süreçti. Ne yazik ki Delta varyantinin ülkemize gelmis olmasi, bizim normallesme sürecimizle bir oldu." dedi.

Sener, Delta varyantinin çok hizli yayildigina isaret ederek, "Delta varyantinda bin kat yüksek virüs yükü olduguna göre bayram ziyaretini en fazla 3-5 dakikada bitirmek, olabildigince minimum tutmak gerekiyor. Bu Delta varyantinin sakasi yok. Asilanmanin yüksek oldugu ülkelerde bile çok ciddi sorunlar yaratiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "Asi zorunlulugu konusulmaya baslanacaktir"

Türkiye'nin asi tedarikinde su an için hiçbir sikinti olmadigina dikkati çeken Sener, daha hizli yayilan varyantlara karsi tek çarenin asilama oldugunu ifade etti.

Sener bazi vatandaslarin ilk doz asisini oldugunu ancak ikinci dozu yaptirmaktan çekindigini dile getirerek, Sinovac için en geç 1 ay, BioNtech için ise en geç 12 hafta içinde ikinci dozlarin yapilmasi gerektigini, aksi taktirde ilk dozun anlaminin kalmayacagini kaydetti.

Türkiye'nin gündeminde su an için bir asi zorunlulugunun olmadigini belirten Sener, "Etrafimizdaki ülkelere baktigimiz zaman yavas yavas buraya dogru gidiyor. Türkiye'de de konusulmaya baslanacaktir." ifadelerini kullandi.

- "Asilanmis kisiler Delta varyantina enfekte olsalar dahi hastaligi kolay atlatiyorlar"

Iki doz asilamada yüzde 70'lere ulasan Malta gibi ülkelerde dahi vaka sayilarinda son günlerde artis görüldügünü aktaran Sener, "Ingiltere ve Israil'de de benzer durumlar var. Bunlar sürü bagisikligini yakalamis diye düsünüyorduk ancak Delta varyantiyla sürü bagisikliginin artik yüzde 70'in üzerinde olmasi, idealinin ise yüzde 80-85 arasinda tutunmasi gerektigine yönelik degerlendirmeler var. Artik ülkeler Delta varyantina yönelik asilanma kampanyalarini yogunlastiriyorlar." diye konustu.

ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) pandeminin artik "asisizlarin pandemisi" yönündeki degerlendirmesine de dikkati çeken Sener, sunlari belirtti:

"ABD'deki verilere bakildigi zaman Kovid-19 ile iliskili ölümlerin yüzde 99'u asisiz grupta olmus. Dolasiyla bundan sonraki hedef grubumuz asisizlarin oldugu grup. Asilanmis kisiler Delta varyantina enfekte olsalar dahi hastaligi kolay atlatiyorlar, hastaneye ve yogun bakima yatis istatistikleri daha düsük oluyor. Asisiz grupta ise bu ihtimal çok çok daha fazla."

- "Sorumluluk vatandaslarimizda"

Delta varyantinin asililar arasinda yayilmasi halinde iki tarafin da vücudunda antikor olmasi nedeniyle riskin çok düsük oldugunu dile getiren Sener, "Ama asilidan asisiza geçtigi zaman bu varyanti asisizin agir atlatma riski çok yüksek." dedi.

Sener, asilanmayi yaz döneminde halledip kisitlamalar olmadan okullari açmak ve normal hayata dönmek için çalisildigini belirterek, "Bunu hep beraber basarabiliriz. Ben hedeften çok uzak oldugumuzu düsünmüyorum. Çünkü asimiz var. Sorumluluk vatandaslarimizda. Artik asi çesidi tartismasini bir kenara birakip asi olmaya gitmeliyiz. Halihazirda devam eden bir cephe savasi var. Ulasabildiginiz asiyi çift doz olarak bir an önce olmaniz gerekiyor." açiklamasinda bulundu.

Kaynak: AA