KKTC Cumhurbaskani Tatar Açiklamasi 'Kibris Baris Harekati'nin 47. Yildönümünde Türkiye'ye Daha Da Siki Sarilacagiz'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "20 Temmuz Kibris Baris Harekati'nin 47. yildönümünde ana vatanimiz Türkiye'ye daha da siki sarilacagiz. Bundan aldigimiz güçle belirledigimiz yolda daha kararli olarak yürümeye devam edecegiz." ifadelerini kullandi.



Cumhurbaskani Tatar, yaptigi yazili açiklamada, Kibris Türk halkina kurtulusu, özgürlügü ve egemenligi saglayan 20 Temmuz Baris Harekati'nin 47'nci yildönümünü kutlamaya hazirlanilirken, Rum-Yunan ikilisi ile bazi küçük çevrelerin çirkin saldirilari ve provokasyonlarini dikkatle izlediklerini belirtti.

Rum liderliginin Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yapacagi ziyareti "yasa disi" niteleme küstahligini gösterirken, uzantilarinin da bu küstahliga destek verdigini kaydeden Tatar, "Yunanistan Basbakani ile yabanci ülke liderlerinin huzurlarina giderek, saygi durusunda bulunanlarin Cumhurbaskani Erdogan'in katilacagi ve konusacagi Meclis oturumunu boykot edecek olmalari da oldukça düsündürücü ve esef vericidir." ifadelerini kullandi.

Tatar, Rum liderliginin de bunlari ayakta alkislamakta, övgüler düzmekte ve "birlikte mücadele" çagrilari yaptiginin altini çizerek, tüm bunlarin ayni merkezler tarafindan yönetildiginin de farkinda ve bilincinde olduklarini, ana hedeflerinin ise ana vatan Türkiye ile aralarinda var olan sarsilmaz baglari koparmak, Kibris Türk halkinin yalnizlastirmak ve istedikleri çözüm seklini kabul ettirmek olduguna degindi.

Cumhurbaskani Tatar, "Halkimiz bunlari yapanlari çok iyi tanimakta olup bu çirkin oyunlara ve provokasyonlara gelmeyecektir. 20 Temmuz Kibris Baris Harekati'nin 47. yildönümünde ana vatanimiz Türkiye'ye daha da siki sarilacagiz. Bundan aldigimiz güçle belirledigimiz yolda daha kararli olarak yürümeye devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Devam eden Kapali Maras açilimi ile Cenevre'deki son gayriresmi Kibris konferasinda ilk kez müzakere masasina koyduklari "egemen esit 2 devlete dayali çözüm önerisinden" rahatsiz olanlarin bunlari engellemek için harekete geçtiklerini ve her yöntemi kullandiklarini gördüklerini ifade eden Tatar, ne kapali Maras açilimindan ne de egemen esit iki devletin varligina dayali çözüm önerilerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladi.

- "Cumhurbaskani Erdogan Kibris Türk halki tarafindan büyük bir coskuyla karsilanacak"

Tatar, Kibris'ta yasanan gerçekleri gizleyip dünyayi aldatma gayretini sürdüren Rum lider Nikos Anastasiadis de yaptigi açiklamada, "Türkiye'nin Kibris'i Türk mandasina dönüstürmek istedigini" ileri sürdügünü kaydetti.

Cumhurbaskani Tatar, söyle devam etti:

"Anastasiadis, tarihe bakmali ve öyle konusmalidir. Akritas Plani dogrultusunda baslayan Kanli Noel saldirilari, Kibris'i Yunan mandasi yapmak içindi. Yunan cuntasi tarafindan düzenlenen 15 Temmuz 1974 darbesinin hedefi de Kibris'i Yunan mandasi yapmakti. Türkiye ise gerçeklestirdigi Baris Harekati ile Kibris'in Yunan mandasi olmasini engellemis, adaya barisi ve huzuru getirmistir. Ana vatan, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan yarin aramizda olacak ve Kibris Türk halki tarafindan büyük bir sevgi ve coskuyla karsilanacak. Her türlü çirkin saldiri ile provokasyonlari yapan bir avuç azinlik ise utanç içinde kalacaktir."

Kaynak: AA