Israilli Firmaya Ait Casus Yazilimi En Az 10 Hükümetin Kullandigi Iddia Edildi

Israil merkezli NSO Group adli sirketin ürettigi "Pegasus" isimli casus yazilim araciligiyla küresel çapta gazeteci, aktivist, avukat ve siyasilerin hedef alindigi öne sürülerek, en az 10 hükümetin bu sirketin müsterisi oldugu iddia edildi.

The Guardian'in haberine göre, 17 medya kurulusu tarafindan yürütülen arastirmada NSO Group'a ait casus yazilimin küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi ileri sürüldü.

Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) basta olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müsterisi oldugu iddia edildi.

Casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için kullanan hükümetlere satildigi öne sürüldü.

The Guardian ve diger 16 medya organinin is birligiyle ortaya konulan ve "Pegasus Project" adi verilen bu veri sizintisina göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarasinin bulundugu liste, söz konusu yazilimla hedef alindi.

Bir telefonu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

Arastirmayi yürüten The Guardian ve diger medya ortaklari, ilerleyen günlerde listede yer alan kisilerin kimliklerini açiklayacaklarini duyurdu.

Sirket yöneticisi, din adami, akademisyen, sivil toplum kurulusu çalisani, sendika yetkilisi, bakanlar, cumhurbaskanlari ve basbakanlar dahil çok sayida hükümet yetkilisinin de listede yer aldigi bildirildi.

Öte yandan Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasinin oldugu listede adi geçen kisilerin telefonlarini hacklemek için Pegasus'u kullandiklari iddialarini yalanladi. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise iddialara yanit vermekten kaçindi.

NSO Group da hakkindaki tüm suçlamalari reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardimci olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdigini" ileri sürüyor.

Sosyal iletisim agi WhatsApp da NSO Group hakkinda, sirketin mesajlasma hizmetini genis kapsamli casusluk için kullandigini, 20 ülkede aralarinda 100 gazeteci ve insan haklari aktivistlerinin de bulundugu 1400'den fazla kisiyi izledigini öne sürerek dava açmisti.

Kaynak: AA