Haiti'de Yarin Yeni Hükümetin Kurulmasi Bekleniyor

Haiti Devlet Baskani Jovenel Moise’nin öldürülmesinin ardindan geçici olarak basbakanlik görevini üstlenen Claude Joseph’in istifa edecegi ve ülkede yarin yeni bir hükümetin kurulacagi ifade edildi.

Haiti’de Devlet Baskani Jovenel Moise’nin 7 Temmuz’da baskent Port Au Prince’de bulunan özel rezidansinda ugradigi suikast sonucu hayatini kaybetmesinin ardindan ülkedeki mevcut siyasi krizin çözüme kavusmasi bekleniyor. Ülkede geçici olarak basbakanlik görevini üstlenen Claude Joseph’in istifa edecegi ve yerine Moise’nin öldürülmeden birkaç gün önce basbakan olarak atadigi Ariel Henry’nin geçecegi aktarildi. Henry’nin görevi devralmasinin ardindan ülkede yarin yeni bir hükümet kuracagi ifade edildi.

Hükümete yakin bir kaynak, yeni kurulacak olan hükümette devlet baskani olmayacagini ve hükümetin "mümkün olan en kisa sürede" yeni seçimler düzenlemekle görevlendirilecegini belirtti.

Yetkili, "Devlet baskani olmayacak. Bu yeni hükümetin görevi, bir an önce genel seçimleri düzenlemek olacak" ifadelerini kullanarak, "Birkaç gündür Claude Joseph ve Ariel Henry, Henry’nin basbakan oldugu kapsayici bir hükümetin kurulmasina yol açacak bir dizi çalisma toplantisi düzenliyor" dedi.

Yetkili ayrica, Joseph’in yarin kurulacak yeni hükümette disisleri bakani olarak eski görevine dönecegini aktardi.

Moise suikastinin ardindan Claude Joseph "sikiyönetim" ilan etmis ve bir güç mücadelesi baslatarak sorumlulugun kendisinde oldugunu belirtmisti. Ardindan Senato Baskani olarak görev yapan Joseph Lambert, 10 Temmuz’da 10 senatörden 8’inin imzasini alarak geçici devlet baskani olmustu.
Kaynak: İHA