Güney Kore Devlet Baskani Moon, Tokyo Olimpiyatlarinin Açilis Seremonisine Katilmayacak

Güney Kore Devlet Baskani Moon Jae-in, Japonya’da cuma günü gerçeklestirilecek Tokyo Olimpiyatlari açilis seremonisine katilmayacak.

Korona virüs salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari için geri sayim sürerken, Japonya- Güney Kore arasinda önemli bir diplomasi firsati olarak görülen olasi Moon Jae-in ziyareti iptal edildi. Daha önce cuma günü yapilacak Tokyo Olimpiyatlari açilis seremonisine katilmak üzere Japonya’ya gelecegi ve bu kapsamda Japonya Basbakani Yoshihide Suga ile bir zirve gerçeklestirebilecegi kamuoyuna yansiyan Güney Kore Devlet Baskani Moon Jae-in’in böyle bir ziyaret gerçeklestirmeyecegi bildirildi.

Güney Kore’nin halkla iliskilerden sorumlu Cumhurbaskanligi Sekreteri Park Soo-hyun bugün yaptigi açiklamada, Seul ve Tokyo’nun ikili tarihi meseleler ve gelecege yönelik isbirligi planlari hakkinda anlamli müzakereler yürüttügünü söyledi.

"Iki taraf arasindaki görüsmeler dostane bir ortamda ve önemli ölçüde karsilikli anlayis çerçevesinde geçti" diyen Park, Tokyo’da gerçeklesmesi beklenen olasi Suga-Moon zirvesine atifta bulunarak, "Yine de bir zirve ile sonuçlandirilacak kadar büyük asama kaydedilemedi" ifadelerini kullandi.

Öte yandan Seul’un söz konusu kararla ilgili Tokyo’yu bilgilendirdigi ögrenildi.

Zirve ümidi dogmustu

Güney Kore ve Japonya basininda yer alan haberlere göre Moon’un Tokyo Olimpiyatlari kapsaminda Japonya’ya ziyaret gerçeklestirecegi gündeme gelmis, olasi ziyaret Suga’nin selefi Shinzo Abe’nin Çin’de Moon ile Aralik 2019’da gerçeklestirdigi görüsmenin ardindan ilk olmasi nedeniyle üst düzey diplomasi firsati olarak görülmüstü.

Iliskilerde gergin dönem

Tokyo ve Seul arasindaki diplomatik iliskiler savas zamani uygulamalari ve Güney Kore’nin tazminat talepleri nedeniyle son yillarda gergin bir döneme girmis, ihtilaflar karsilikli olarak yürürlüge konan ticaret kisitlamalari nedeniyle ekonomi alanina da tasinmisti. Güney Kore ayrica iki ülke arasinda imzalanan ve her yil yenilenen GSOMIA’dan (Askeri Bilgilerin Genel Güvenligi Anlasmasi) çekilme kararindan 2019 yilinda son anda vazgeçmisti. Son olarak geçen hafta Seul’de görev yapan Japon bir diplomatin Güney Kore Devlet Baskani Moon Jae-in politikalari hakkinda yaptigi bir yorumun iki ülke arasinda krize neden oldugu kamuoyuna yansimisti.
Kaynak: İHA