Etiyopya, Hedasi Baraji'nin Önemli Ölçüde Dolduruldugunu Açikladi

Etiyopya, Nil Nehri'nin ana kollarindan Mavi Nil üzerinde insa ettigi ve bölgede krize neden olan Hedasi Baraji'nin önemli ölçüde dolduruldugunu açikladi.

Su, Sulama ve Enerji Bakani Seleshi Bekele, yaptigi basin açiklamasinda 5 milyar dolara mal olan ve 70 milyar metreküp kapasiteye sahip Hedasi Baraji'nin doldurulmasina yönelik "Etiyopyalilari bu basarilarindan dolayi tebrik ediyorum." dedi.

Yagisli mevsim nedeniyle Nil havzasinda çok yüksek akinti oldugunu belirten Beleke, barajin taskinlari önleyecegini ve nehir havzasindaki ülkelerin kalkinmasina da büyük fayda saglayacagini belirtti.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki Hedasi Baraji ile ilgili müzakerelerden 10 yildir sonuç alinamiyor.

Simdiye kadar yüzde 80'i tamamlanan Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90'ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika'nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile bir anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Barajda ilk dolum islemi tepkilere ragmen Temmuz 2020'de yapilmisti.

Kaynak: AA