Daikin Avrupa'daki Ikinci Büyük VRV Üreticisi Olacak

Daikin, hali hazirda Avrupa’daki fabrikalarinda ürettigi merkezi iklimlendirme sistemi ürünlerinden VRV sistemlerini Ocak 2022’den itibaren Türkiye'de de üretecek.

Daikin'den yapilan açiklamaya göre, Sakarya Hendek’te 15 milyon avroluk yatirimla 50 bin adetlik kapasite artirimi yapan Daikin Türkiye, üretiminin yüzde 80’ini ihraç edecek.

Türkiye pazarinda 10 yilda 11 kat büyüyerek dikkatleri üzerine çeken Daikin Türkiye’den bir yatirim hamlesi daha geldi. Küresel isinmaya karsi güçlü bir mücadele veren Daikin Türkiye, bu kapsamda yeni yatirimi için dügmeye basti. Avrupa fabrikalarinda üretilen VRV sistemleri için kollari sivayan sirket, bu kapsamda Sakarya Hendek’te 15 milyon avroluk yatirimla, 50 bin adetlik kapasite artirimina gitti.

Iklimlendirme sektörünün en önemli üretimleri arasinda gösterilen VRV ürünlerini Ocak 2022 itibariyla Sakarya Hendek’te üretmeye baslayacak olan Daikin Türkiye, böylece Avrupa’da, Belçika’dan sonra bu alanda üretim yapan ikinci büyük VRV üreticisi olacak. VRV üretiminin yüzde 80’ini ihraç edecek olan sirket, ürünlerini Orta Dogu ve Afrika bölgesine gönderecek. Bu yatirimla 100 milyon euroluk bir pazari Avrupa’dan Türkiye’ye çekmeyi hedefleyen Daikin Türkiye, ülke ekonomisine de güçlü bir katki sunacak.

Daikin’in R32’li ilk ürünü olan Mini VRV 5-S isimli cihazi, sektörde adeta bir devrim niteligi tasiyor. Küresel isinmaya karsi verilen mücadelenin somut bir örnegi olan cihaz, yüzde 68 daha düsük küresel isinma potansiyeli (GWP) degerine sahip. R32 sogutucu akiskani sayesinde hem verimlilik hem de çevreci özellikleri en üst düzeye tasiyor. Bunun yani sira çok sayida yeni özellikler ile gelistirilmis olan R32’li Mini VRV 5-S serisi, kompakt yapisiyla kurulum esnekligi sagliyor. 5 düsük ses seviyesinde çalisabilen cihaz, asimetrik olarak tasarlanan yeni fani sayesinde yüksek hava debisi saglamak için ideal ortam olusturuyor. Ev akilli otomasyon ara yüzü ile entegre edilebilen cihaz, opsiyonel olarak Amazon Alexa veya Google Asistan üzerinden online ve sesli kontrol imkâni da veriyor.

- Üretimin yüzde 80'i ihraç edilecek

Açiklamada görüslerine yer verilen Daikin Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Önder, Türkiye pazarina girdikleri günden bugüne ülke ekonomisine katki sunmak için çalistiklarini belirterek, "Daikin Türkiye’nin 10 yilda 11 kat büyüme basarisini elde etmesi, Türkiye’ye olan güveni de artirdi. Daikin VRV sistemleri üretim kapasitesini artirmayi hedefliyordu. Bu kapsamdaki yatirimi Türkiye’ye çekmeyi basardik." ifadelerini kullandi.

VRV sistemlerinin hali hazirda Avrupa’daki fabrikalarda üretildiginin bilgisini veren Önder, Ocak 2022’den itibaren Türkiye’de de üretilecegini vurguladi.

Önder, böylece bu alanda üretim yapan Avrupa’daki ikinci VRV üreticisinin Daikin Türkiye olacaginin altini çizerek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bu alanda 15 milyon avroluk ek yatirimla 50 bin adetlik kapasite artirimina gittik. Burada ürettigimiz 50 bin adetin 40 binini, yani yüzde 80’ini Ortadogu ve Afrika bölgelerine ihraç edecegiz. Bu ihracatla 100 milyon avroluk bir pazari Avrupa’dan Türkiye’ye çekmeyi planliyoruz. Daikin, Ar-Ge, inovasyon ve teknolojisiyle iklimlendirme sektörünün açik ara lideridir. Daikin’in Japonya ve ABD’de çok büyük iki teknoloji merkezi bulunuyor. Japonya’daki Teknoloji ve Inovasyon Merkezi’ne 300 milyon dolarlik yatirim yapildi. Dünya çapinda 25 Ar-Ge merkezi var ve bu merkezlerde yaklasik 8 bin mühendis çalisiyor. Ar-Ge merkezlerimizde yürüttügümüz çalismalarin bir sonucu olarak bugün CERN’de bile Daikin’in üstün teknolojili ürünleri kullaniliyor. Daikin, globalde yillik ortalama bin 300 civarinda patent yayinliyor ve bütçesinin önemli bir bölümünü Ar-Ge ve inovasyona ayiriyor. Pandemi döneminde sektörümüzde bir daralma olsa da biz Daikin Türkiye olarak yatirim hedeflerimizde bir degisiklik yapmadik. Daikin, bes yillik planlar ile hareket ediyor. Bu yüzden özellikle Ar-Ge alanindaki yatirimlarimizda herhangi bir bütçe kesintisine gitmedik. Biz Japon mali takvimine göre hareket ettigimizden 2021 yilina nisan ayinda giris yaptik. Ar-Ge giderlerinin ciromuza orani yüzde 0,5’ten yüzde 0,7 seviyesine yükseldi. 2022 Ar-Ge yatirim planlarimizda da bu seviyeyi yine ayni oranda yükseltme hedefimiz bulunuyor.

Kaynak: AA