Beykoz'da Bahçelerde Görülen Tirtil Istilasi Meyve Agaçlarina Zarar Veriyor

Bölgede ilk defa görülen tirtil istilasiyla mücadele için kendi imkanlarini kullanan bahçe sahipleri, Ilçe Tarim Müdürlügü'nün tavsiye ettigi ilaçlari da kullaniyor.

Beykoz’daki bazi bahçelerde yasanan tirtil istilasi meyve agaçlarina zarar veriyor.

Akbaba Mahallesi’ndeki bahçelerde yogun olarak görülen tirtil, findik, dut, kiraz ve karayemis basta olmak üzere meyve agaçlarini istila ediyor. Yapraklari kemiren tirtillar, agacin kurumasina neden oluyor. Tirtil baskinina maruz kalan agaçlardan meyve de alinamiyor.

Bölgede ilk defa görülen tirtil istilasiyla mücadele için kendi imkanlarini kullanan bahçe sahipleri, Ilçe Tarim Müdürlügü'nün tavsiye ettigi ilaçlari da kullaniyor.

Akbaba Mahallesi Muhtari Yüksel Kiliç, AA muhabirine yaptigi açiklamada, tirtilin yaklasik 1 ay önce ortaya çiktigini, önlem için 15 gündür agaçlari ilaçladiklarini söyledi.

Böyle bir olayla ilk defa karsilastiklarini anlatan Kiliç, tirtilin bölgesel olarak su an iki noktada yogun olarak görüldügünü bildirdi.

Kiliç, muhtar olarak basvurdugu Ilçe Tarim Müdürünün bahçelerine gelip, ruhsatli yerlerden ilaç alinmasi konusunda bilgilendirme yaptigini aktardi.

- "Ilaçlanan yerlerde biraz azaldi"

Kiliç, kendi çabalariyla ilaçlama yapmaya basladiklarini belirterek, "Bas edemedik, cumartesi aksami bas edemeyecegimizi anlayinca motorlu pompa aldim. Pazar günü sabah 06.00'da basladim, aksam 19.00'a kadar kendi arazimi ve komsularin arazisini ilaçladim. Ilaçlanan yerlerde biraz azaldi. Bu bölge yüzde 85 orman bölgesi ancak ormanlari genel olarak ilaçlayamiyoruz. Bundan sonraki süreçte yumurtlama süresi bitiyor. Bir dahaki yumurtlama döneminde biz hazirlikli olup bireysel olarak mücadelemizi sürdürerek hakkindan gelecegiz" dedi.

Mahalle sakinlerinden Ilayda Irem Mumcu ise geçen sene de bahçelerinde tirtillarin görüldügünü ancak bu kadar rahatsiz etmediklerini, sadece kendilerinin degil komsularinin da bu durumdan muzdarip oldugunu dile getirdi.

Bir çevre mühendisi olarak biyolojik müdahale nasil yapilabilir diye bazi akademisyenlerden görüs istedigini belirten Mumcu, "Sayilari o kadar fazla ki agaçlarin altinda duramiyoruz. Yagmur gibi yagiyorlar. IBB ekipleri geçtigimiz günlerde ilaçlamaya geldiler ancak bu bahçe bahçe dolasip 5-10 agacin ilaçlanmasi ile bitirilebilecek bir istila degil. Beykoz'da meyve agaçlarindan, findik agaçlarindan, seralardan ekonomik kazanç saglayan yüzlerce insan var. Bir an önce aksiyon alinmali" diye konustu.
Kaynak: AA