Asirlardir Devam Eden Arefe Etkinligi Açiklamasi Herkes Istedigi Kadar Dolduruyor

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bagli Yüregil Mahallesi sakinleri, asirlik gelenek Çörek Derme’yi yasatmaya devam ediyor. Mahalle camisi önünde toplanan yüzlerce çocuk, yapilan duanin ardindan yanlarinda getirdikleri posetlere mahalle sakinlerinin evlerinin önünde hazirladigi, seker, çikolata, simit, kek, meyve suyu, kuru yemis gibi yiyeceklerden istedikleri kadar dolduruyor.

Asirlardir Devam Eden Arefe Etkinligi Açiklamasi Herkes Istedigi Kadar Dolduruyor
Denizli’nin Serinhisar ilçesine bagli Yüregil Mahallesi’nde yüzyillardir devam edegelen ’Çörek Derme’ etkinligi pandemi yasaklarinin bitmesiyle birlikte geçen iki bayramin ardindan mahalle sokaklarini yeniden senlendirdi. Çevre mahallelerin yani sira Türkiye’nin farkli illerinden sadece bugüne özgü olarak yüzlerce kisiyi bulusturan ’Çörek Derme’ gelenegi, 7’den 70’e üç kusaga bayram coskusunu yasatti.

Mahalle camisi önünde okunan duayla baslayan etkinlige Yatagan, Kocapinar ve Kuyucak mahallelerinden de yüzlerce çocuk katildi.

Mahalle sakinleri evlerinin önünde kurduklari masalarin üzerinden ‘Çörek Derme’ etkinligine katilan çocuklara seker, çikolata, simit, kek, meyve suyu, kuruyemis gibi yiyeceklerden dagitti.

Etkinlige katilan çocuklar istedikleri kadar yiyeceklerden alip yanlarinda getirdikleri posetlere doldurdu.

Çörek Derme’ye katilan çocuklardan Hasan Türkaslan, "Çörek toplamaya geldik, buradan basliyoruz. Yukariya dogru çikiyoruz. Çikarken buldugumuz yerlerden Allah kabul etsin diyerek sekerleri toplayarak geliyoruz. Daha önce çok geldim. Güzel oluyor egleniyoruz" dedi.



Geçen bayram evlere dagitildi

Gecen Ramazan Bayrami öncesinde yasaklar nedeniyle ‘Çörek Derme’ etkinligi için içi yiyecek dolu posetler hazirlayarak davul zurna esliginde çocuklarin evlerine dagittiklarini anlatan Yüregil Muhtari Muhtar Hüseyin Zeybek de, "Çörek Derme programimiz duanin ardindan çocuklarimiz amin diyor. Köyün içerisinde kimse evde kalmaz, bugün herkes disaridadir. 100 yillik ya da 200 yillik degil, asirlardir süren gelenegimiz. Belki de Türkiye’de bir ilk. Herkes karinca kararinca imkanlari dogrultusunda hayirlarini çocuklarimiza ulastiriyor. Güzel bir etkinlik. Asirlar önce herkes kendi evinde pisirdigi, sac üzerinde yaptigi çörekleri dagitmayla baslamis bir gelenek. Günümüzde seker çikolata dagitimina döndü ama biz yine de memnunuz. Adetimizin devam etmesi için elimizden geleni yapmamiz lazim" diye konustu.



Baska illerden de katilim oldu

Yüregil Mahallesi’ndeki geleneksel Çörek Derme etkinligine baska illerden de katilanlar oldu. Etkinlige katilmak için Istanbul’dan geldigini söyleyen Hafza Bahar Akbaba ise, "Istanbul’dan geliyorum. Her yil çörekleme etkinligine geliyoruz ama 2 yildir pandemi nedeniyle gelemedik. Annem ve babam beni kirmadilar ve bu yil getirdiler. Burada biz çöreklerimizi yiyecegiz. Kosusturacagiz, oynayacagiz. Yüregil köyündeki sekerleri toplayacagiz. Sonra da torbalarimiza bakip, yoklama yapacagiz" dedi.

Çocuklugunda kendisi de her yil Çörek Derme etkinligine katilan mahalle sakinlerinden Hidayet Akin da, gelenegi gelecek kusaklara aktarmaya çalistiklarini ifade ederek, söyle konustu:

"Burada her sene Ramazan ve Kurban Bayrami arefesinde çöreklenme olur. Nüfusumuz azdir ama bu bölgeye hitap eder. Tarihten beri bu örf ve adet devam ediyor. Baska yerlerdeki etkinlikler bu kadar etkili degil. Özelligi var, dagiticilar yol kenarina siralanir. Eskiden bir badem verirlerdi. Çörekler olurdu, adi da oradan gelir. Dagiticilar Türkiye’nin her yerinden geliyor. Toplayicilar da bütün çevreden neseyle toplamaya geliyor."
Kaynak: İHA