Almanya Içisleri Bakani Seehofer, Selden Etkilenen Bölgeyi Ziyaret Etti

Almanya Içisleri Bakani Horst Seehofer, Rheinland-Pfalz eyaletinde selden etkilenen Ahrweiler bölgesini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Bölgede selden etkilenenlerle ve arama kurtarma ekiplerinden bilgi alan Seehofer'e, Gida ve Tarim Bakani Julia Klöckner ve Rheinland-Pfalz eyaleti Içisleri Bakani Roger Lewentz eslik etti.

Seehofer, Bad Neuenahr-Ahrweiler kentinde gazetecilere yaptigi açiklamada, uzun siyasi yasaminda böyle bir felaketi görmedigini belirterek, "Bugünlerde inanilmaz bir trajedi yasiyoruz." ifadesini kullandi.

Bu istisnai durumdan sadece birlikte üstesinden gelinebilecegini belirten Seehofer, "Simdi yardimlasma ve dayanisma zamanidir." degerlendirmede bulundu.

Bakanlar kurulunda çarsamba günü selden etkilenenlere mali yardim yapilmasina iliskin kararin alinacagini belirten Seehofer, "Bu, her seyini kaybeden insanlara yönelik acil yardimla ilgili olacak. Milyarlari gerektirecek yeniden imarla ilgili olacak ki bu uzun bir zaman alacak." dedi

Seehofer, köprüler gibi kamu altyapisinin da yikilmis durumda oldugunu, buraya da yatirim gerektigini kaydetti.

Halkin sel felaketi öncesinde erkenden uyarilmadigi yönündeki elestirilere de cevap veren Seehofer, bu felaketten nelerin daha iyi yapilabilecegine iliskin derslerin çikarilmasi gerektigini söyledi.

Felaketlerden koruma konusunda Almanya’nin iyi durumda oldugunu savunan Seehofer, "Ancak hiçbir seyin iyilestirilemeyecegi kibrine kapilmamamiz lazim. Nerede iyilestirecek bir durum varsa onu yapmaliyiz." seklinde konustu.

Seehofer uyari sistemlerinin çalistigini belirterek, "Bunlari adim adim yapalim. Simdi yapilan elestirilerin biraz seçim kampanyasi tadi var. Siyasetin simdi birlikte durarak yardimi ve dayanismayi organize etmesi lazim. Daha sonraki adimda açik bir sekilde her alanda neyi iyi yapabilecegimizi konusalim." dedi.

Geçen hafta meydana gelen selde bazi siyasetçiler ve uzmanlar, halki önceden uyarmadiklari gerekçesiyle yetkilileri elestirmisti.

Almanya’da Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletlerinde, asiri yagislarin neden oldugu sel ve su baskinlarinda en az 164 kisinin öldügü açiklanmisti.

Kaynak: AA