Akkuyu NGS'nin Ikinci Güç Ünitesinde Yer Alacak Buhar Jeneratörü Üretildi

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Volgodonsk’ta bulunan Mühendislik Birimi Atommash, Türkiye’de yapimi devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ikinci güç ünitesi için ilk buhar jeneratörü üretimini tamamladi.

Akkuyu NGS'nin Ikinci Güç Ünitesinde Yer Alacak Buhar Jeneratörü Üretildi
İçel’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapimi devam eden Akkuyu NGS’de bir adim daha atildi. Ikinci güç ünitesinde yer alacak buhar jeneratörünün üretimi tamamlandi. Santral için önemli bir ekipman olan buhar jeneratörünün üretim süreci, kazanlarin ayri kaplar ve nozullerden kaynak yapilmasi, basliklarin imalati, birinci devre basliklarinin delinmesi, bobinlerin imalati ve iç parçalarin kurulumunun yani sira bir dizi kontrol önlemini de kapsiyor.

Buhar jeneratörünün üretim sürecindeki son islem ise isi esanjörünün hidrolik ve vakum testlerinin yapilmasindan olusuyor. Buhar jeneratörlerinin bütün kapaklarinin daha önce özel kapaklarla kapatildigi bu testlerde, birinci ve ikinci devreler damitilmis su ile dolduruluyor ve ekipmanin devreleri sirayla inceleniyor. Uzmanlar, suyun sicakligi 350 santigrat dereceye geldiginde birincil devre alanina 24,5 MPa basinç tedarik ediyor. Ikinci devrede ise su 300 dereceye kadar isitilirken, 11,45 (115 atmosfer) basinç aliniyor. Her iki gösterge de çalisma basincindan 1,4 kat daha yüksek oluyor.

Bu testler sayesinde Akkuyu NGS’nin ikinci ünitesinde yer alacak buhar jeneratörünün ana metal ve buhar jeneratörü parçalarinin kaynaklarinin saglamligi ve yogunlugu dogrulanmis oldu.

Buhar jeneratörü, reaktör tesisinin bir parçasi olan ve birinci sinif güvenlik sistemine ait bir isi degisim aparati. Aparatin çapi 4 metreden fazla, uzunlugu yaklasik 15 metre ve agirligi 340 ton. NGS’nin tek güç ünitesi, dört buhar jeneratöründen olusuyor. Türkiye’de yer alan Akkuyu NGS, nükleer endüstride YSI (Yap-Sahip ol-Islet) modeli ile insa edilen dünyanin ilk nükleer santral projesi. Proje, artirilmis güvenlik ve gelistirilmis teknoloji özellikleriyle yeni nesil 3+ VVER reaktörlerine sahip dört güç ünitesinden olusacak. Insanin tasarimi ve yapimi, Rosatom’un Mühendislik Birimi tarafindan gerçeklestiriliyor. NGS’nin her bir güç ünitesi, 1200 MW olacak.
Kaynak: İHA