ABD Ve Vietnam Para Birimi Uygulamalari Konusunda Anlasti

ABD Hazine Bakanligi, Vietnam'in para birimi uygulamalariyla ilgili endiseleri gidermek için Vietnam Merkez Bankasi ile anlasmaya varildigini duyurdu.

Bakanliktan yapilan açiklamada, Hazine Bakani Janet Yellen ve Vietnam Merkez Bankasi Baskani Nguyen Thi Hong'un çevrim içi bir araya geldigi kaydedildi.

Açiklamada, ABD'nin diger devlet kurumlarina, Vietnam'in para birimi uygulamalariyla ilgili endiselerini gidermek için Vietnam Merkez Bankasi ile anlasmaya varildiginin bildirilecegi belirtildi.

Vietnam Merkez Bankasinin zaman içinde döviz kuru esnekligini gelistirmeye devam edecegine vurgu yapilan açiklamada, Vietnam'in ödemeler dengesi ayarlamasini önlemek veya haksiz rekabet avantaji elde etmek amaciyla döviz kurunu manipüle etmekten kaçinmak için IMF kurallarina bagli oldugunu ve Vietnam dongunun herhangi bir rekabetçi devalüasyonundan kaçinacagini teyit ettigi aktarildi.

ABD Hazine Bakanligi, nisan ayinda Vietnam, Isviçre ve Tayvan'in kriterleri karsilamalarina ragmen döviz kurunu manipüle ettiklerine dair yeterli kanit bulunmadigina karar vermisti.

Kaynak: AA