ABD'li Dondurma Sirketi, Isgal Altindaki Filistin Topraklarinda Ürünlerini Satmayacak

ABD merkezli Ben&Jerry's dondurma sirketi, isgal altindaki Bati Seria'da yer alan Yahudi yerlesim birimlerinde ürünlerinin satisini "etik kaygilar nedeniyle" durduracagini duyurdu.



Merkezi ABD'nin Vermont eyaletine bagli South Burlington kentinde bulunan Ben&Jerry's dondurma sirketi, konuya iliskin yazili açiklama yapti.

Sirket, "degerlerine aykiri oldugu" gerekçesiyle isgal altindaki Filistin topraklarinda dondurma satisini sona erdirecegini belirtti.

Ortaklarin kendileriyle paylastigi endiselerin farkinda olundugu vurgulanan açiklamada, Ben&Jerry's dondurmasini Israil'de üreten ve bölgede dagitimini yapan lisans sahibi temsilcilerle uzun vadeli ortakliklarin varligindan söz edildi.

Açiklamada, bu durumun degistirilmesi için çalisildigi, gelecek yilin sonunda süresi dolan lisans sözlesmelerinin yenilemeyeceginin kendilerine iletildigi aktarildi.

Ürünlerin artik Yahudi yerlesim birimlerinde satilmayacagi belirtilen açiklamada ancak farkli bir düzenlemeyle Israil'de kalinacagi, hazir olur olmaz konuyla ilgili beyanda bulunulacagi kaydedildi.

Birçok Batili ülke ve sirket, Bati Seria ve Dogu Kudüs'teki Yahudi yerlesim birimleriyle ilgili sirketleri ya da Filistin topraklarinda insa edilen bu yerlesim birimlerine ait ürünleri boykot ediyor.

- Tel Aviv'den karara tepki

Israil Basbakani Naftali Bennett, Ben & Jerry's sirketinin söz konusu kararina iliskin Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, "Dondurma çok ancak bir tane devletimiz var." ifadesini kullandi.

Bennett, sirketin kendisini "Israil karsiti dondurmalar" olarak markalamaya karar verdigini, bunun ahlaki açidan yanlis bir karar oldugunu savundu.

Israil Basbakani, boykotun basarili olmayacagini iddia etti.

- Yasa disi yerlesim birimleri

Isgal altindaki Dogu Kudüs'te 13, Bati Seria'da 250'den fazla yasa disi Yahudi yerlesim birimi bulunuyor.

Bu yerlerde ikamet eden 650 binden fazla Yahudi yerlesimci, isgal altinda yasayan Filistinliler için hayati daha da zor hale getiriyor.

Uluslararasi hukuka göre, isgal altindaki Filistin topraklarinda bulunan tüm Yahudi yerlesim birimleri yasa disi kabul ediliyor.

Kaynak: AA