ABD Baskani Biden, Ürdün Krali 2. Abdullah Ile Beyaz Saray'da Bir Araya Geldi

ABD Baskani Joe Biden, Ürdün Krali 2. Abdullah ile Beyaz Saray'da ikili bir görüsme gerçeklestirdi.

Oval Ofisteki görüsme öncesi basina konusan Biden, Kral 2. Abdullah'i "iyi, sadik, düzgün bir arkadas" seklinde niteleyerek, "Her zaman yanimizdaydin ve biz de her zaman Ürdün'ün yaninda olacagiz." dedi.

Biden, Ürdün'ün ülke olarak zor bir cografyada bulunduguna isaret ederek, bölgedeki gelismeleri Kral 2. Abdullah ile degerlendirmek istedigini kaydetti.

- "Her zaman güvenebilirsiniz"

Kral 2. Abdullah da Orta Dogu'nun birçok zorlukla karsi karsiya bulundugunu vurgulayarak, "Bana, ülkeme ve bölgedeki birçok meslektasimiza her zaman güvenebilirsiniz." ifadesini kullandi.

Kral 2. Abdullah’in yarin Baskan Yardimcisi Kamala Harris ile çalisma kahvaltisinda bir araya gelecegi, gün içinde de Disisleri Bakani Anthony Blinken ile görüsecegi kaydedildi.

- Iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesi konulari ele alinmasi öngörülüyor

Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, Kral 2. Abdullah'in ABD ziyaretinde, basta Israil’deki iktidar degisikligi ve Filistin meselesine etkisi olmak üzere, Suriye ve Irak'taki gelismeler ile iki ülke arasindaki iliskilerin gelistirilmesi konularinin ele alinmasinin beklendigi bilgisini paylasti.

Uzmanlar, eski Baskan Donald Trump döneminde, sözde Orta Dogu barisi gibi bölgesel konularda, Ürdün'ün kenarda birakilmasi nedeniyle iki ülke iliskilerinin zarar gördügü, Biden'in Beyaz Saray'a çiktiktan sonra ilk Arap lider olarak Kral 2. Abdullah ile görüsmesinin anlamli oldugu yönünde yorumlarda bulundu.

Biden, 26 Temmuz'da da Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi ile Beyaz Saray'da bir araya gelecek.

Kaynak: AA