AB Konseyi Baskani Michel, Batum'da Ukrayna, Moldova Ve Gürcistan Liderleri Ile Bulustu

Ukrayna, Moldova ve Gürcistan liderleri, Gürcistan’in Batum kentinde düzenlenen "Gürcistan’in Avrupa Yolu" konferansinda bir araya geldi. Konferansa katilan Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, "AB, 2,3 milyar euro yardim edecek ve 17 milyar euroyu harekete geçirebilecek. Ayrica ortakligimizin güçlenmeye devam edecegine ve 2030 yilina kadar binlerce kilometre yol döseyebilecegimize ve demiryollari gelistirebilecegimize inancim tamdir" dedi.

AB Konseyi Baskani Michel, Batum'da Ukrayna, Moldova Ve Gürcistan Liderleri Ile Bulustu
Gürcistan’in Batum kentinde uluslararasi "Gürcistan’in Avrupa Yolu" konulu konferans düzenlendi.

Konferansa Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Moldova Devlet Baskani Maya Sandu, Gürcistan Cumhurbaskani Salome Zurabisvili ve Basbakan Irakli Garibasvili katildi.

Konferansin açilisinda konusan Gürcistan Cumhurbaskani Zurabisvili, Gürcistan’da böylesi bir etkinligin düzenlenmesinden memnuniyet duydugunu belirterek, “Bizim ve dostlarimiz için Avrupa yolu seçiminin baska bir alternatifi yok. Batum Konferansi, bu çabalarda yalniz olmadigimizin, desteklendigimizin ve güçlendigimizin bir isaretidir. Tüm bunlar daha fazlasini daha hizli yapmamiz gerektigi anlamina gelir” dedi.

“Avrupa Konseyi Baskani’nin katilimiyla gerçeklesecek bu format, Avrupa entegrasyonuna yönelik ortak yolumuzda ileriye dogru atilan bir baska adim olacaktir” ifadelerini kullanan Zurabisvili, “Bugün, ortak yükümlülüklerimizin ne kadar ciddi oldugunun bir örnegidir. Bu, Avrupa geçmisinin ve Avrupa geleceginin kaçinilmaz oldugunun bir örnegi ve teyididir. Pandemi kisitlamalarina ragmen sadece yeniden baslamadik, Batum Uluslararasi Konferansi’na devam ediyoruz ve bu etkinligi en üst düzeyde gerçeklestiriyoruz” diye konustu.



“Ilk kez dört liderin katilimiyla böyle bir etkinlik yapiliyor”

Cumhurbaskani Zurabisvili, “Ilk kez dört liderin katilimiyla böyle bir etkinlik yapiliyor ve bu yeni bir baslangiç. Hepimiz için bu yeni taahhütlerimiz oldugu anlamina geliyor. Her seyden önce bu Gürcistan tarafindan alinan bir taahhüttür. Gürcistan’in Avrupa gelecegi kaçinilmaz ve tarihimizden ve degerlerimizden ayrilamaz. Bu, bagimsizlik gününden itibaren tüm anayasal hükümlerimizde yer almakta, halkimizin tercihi olarak ilan edilmektedir” dedi.



“Yolsuzluk Moldova’nin da ötesine geçiyor”

Moldova Cumhurbaskani Sandu ise, AB Konseyi Baskani Michel’e hitap ederek, Avrupa kurumlarinin ve AB üye devletlerinin yardimina ihtiyaçlari oldugunu aktardi. Sandu, geçmiste Moldova’nin oligarsik sistem tarafindan sürüklendigine dikkat çekerek, ülkesinin özlemlerine ve önceliklerine degindi. “Yolsuzluk Moldova’nin da ötesine geçiyor, bu yüzden yardiminiza ihtiyacimiz var” ifadelerini kullanan Sandu, “Avrupa kurumlarinin, AB üye devletlerinin yardimina ihtiyacimiz var. Çünkü bu küresel ve bölgesel bir olgudur. Dogu Ortakligi’nin baslangicini hatirlatmak isterim ve o zamanlar ülkem Moldova’nin Dogu Ortakligi’nin basarili bir ülkesi olarak kabul edildigini hatirlatmak istiyorum. Moldova’nin imzaladigi Ortaklik Anlasmasi’na dayanarak hem ülke içinde hem de AB kurumlarinda ülkenin gelisecegi ve vatandaslarin yararina demokratik sistemlerin olusturulacagi yönünde büyük umutlar vardi. Ancak ülkede olusan ‘sabun köpügü’nün hemen ardindan bankacilik sisteminde baska krizler yasandi” dedi.



“Demokrasi ve yolsuzlukla mücadele konusundaki tartismalar Brüksel’e sadece güzel raporlarla gönderildi”

Sandu, “Ne yazik ki ülke bu krizler, oligarsik sistem ve yolsuzluklar tarafindan sürüklendi. Kisa süre sonra ülkem ve Brüksel vatandaslari artik basarili bir dava olmadigimizi anladilar. Reformlar kagit üzerinde kaldi, demokrasi ve yolsuzlukla mücadele konusundaki tartismalar Brüksel’e sadece güzel raporlarla gönderildi” ifadelerini kullandi.

“Moldova, AB’ye entegrasyon yolunda önemli olan temel konulardan yoksundu” diyen Sandu, “Ülke, artik AB ile ortaklik firsatlarini kullanmamiza izin vermeyen bir girdaba girdi. Moldova ceza ve yaptirim uygulanmadan itibarini kaybetti. Artik güvenilir bir ortak degildik. Yolsuz yargiçlar, yolsuz devlet memurlari sistemini temizlememiz gerekiyor, gelecekte bu bizim çabamiz. Simdiye kadar planlar özel finansal çikarlari dikkate alarak çalisti, bu geçmiste kalmali. Ülkemde önemli ilerleme kaydedebilmek için isleyen bir hükümetin olmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Ukrayna, Gürcistan ve Moldova AB sisteminde yerimizi bulacagiz”

Konferansta konusan Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy ise, Rusya’nin egemen topraklari isgal ettigini söyledi.

Zelenskiy, “Avrupa entegrasyonu yolunda daha da yakinlasmak istiyoruz. Ortaklik anlasmasinin uygulanmasina baslandi, vizesiz rejim mevcut. Ortaklik sözlesmesi kapsamindaki yükümlülükler yerine getirilmektedir. Ne yazik ki Rusya Federasyonu egemen topraklari isgal ediyor ve bu açidan ortada bir yerde bulusmamiz ve Avrupa Birligi’nden destek almamiz önemli. Baskan Michel’e 24 Haziran’daki konsey toplantisina ev sahipligi yaptigi için tesekkür ediyorum” dedi.

“Brüksel’in verdigi tüm sözleri tutmasinin önemli oldugunu gördük” diyen Zelenskiy, “Ayni zamanda, ilgili üç ülkenin sinirlarinda simsiki durmalari ve yasadigimiz acinin farkinda olmalari gerektigini yineliyorum. Bu zirvede AB tarafinda bir vizyon oldugunu görmemiz gerekiyor. Avrupa hedeflerimizin pesinden gidecegiz. Birlikte Avrupa entegrasyonuna giden yolu açtigimiz için mutluyum ve hedeflerimize ulasma firsatimiz olacak. Biz, üç ülke Ukrayna, Gürcistan ve Moldova Avrupa Birligi’nde yerimizi bulacagiz” ifadelerini kullandi.

“AB, güçlü ve güvenilir bir ortak olmaya devam edecek”

AB Konsey Baskani Michel ise, “Aralik ayinda Brüksel’de bir sonraki zirveyi gerçeklestirecegiz ve AB’nin ülkeleriniz için güçlü ve güvenilir bir ortak olmaya devam edecegine dair hepinize alenen söz veriyorum. Reform taahhütlerinizi Brüksel’i memnun etmek için degil, kendi halkinizin ve toplum yararina yerine getireceginizi umuyoruz” dedi.

Dogu Ortakligi ülkeleri için önerilen üç öncelikten bahseden Michel, “Birincisi, bölge için bir dönüm noktasi olan esi görülmemis bir ekonomik programin atilimidir. AB, 2,3 milyar euro yardim edecek ve 17 milyar euroyu harekete geçirebilecek. Ayrica ortakligimizin güçlenmeye devam edecegine ve 2030 yilina kadar binlerce kilometre yol döseyebilecegimize ve demiryollari gelistirebilecegimize inancim tamdir. Bu, toplumlarimiz arasindaki fiziksel mesafeyi daha da azaltacak, ülkelerinizi daha dayanikli hale getirecek, finansal kaynaklara erisim araci açisindan önemli bir yatirim olacaktir. Üçüncü ve sonuncu reformlar demokratik yönetisim, liberal demokrasinin hukukun üstünlügüne, yargiya ve yolsuzlukla mücadeleye daha fazla önem vermesini saglamanin anahtaridir. Bu sadece siyasi bir zorunluluk degil, bu aracin sagladigi firsatlardan yararlanmak için gerekli bir faktör” dedi.

Konferanstan önce ise Zelenskiy, Gürcistan’in isgal altindaki Abhazya bölgesindeki Inguri Köprüsü’nü ziyaret etti ve mevcut durum hakkinda bilgi aldi.
Kaynak: İHA