Taliban Ile Afgan Hükümeti Müzakerelerin Hizlandirilmasi Için Anlasti

Doha'nin ev sahipliginde düzenlenen yeni tur müzakerelerin ikinci ve son gününde Afgan hükümeti ve Taliban heyetleri ortak bir açiklama yayimladi.

Afganistan'da yillardir devam eden siddeti sonlandirmak amaciyla Katar'in baskenti Doha'da bir araya gelenTaliban ile Afgan hükümeti heyetlerinin adil bir çözüme ulasmak için müzakereleri hizlandirma ve yeni bir toplanti konusunda mutabik kaldigi belirtildi.

Katar Merkezli AlJazeera televizyonunda yer alan haberde, Doha'nin ev sahipliginde düzenlenen yeni tur müzakerelerin ikinci ve son gününde heyetlerin ortak yazili açiklama yaptigi kaydedildi.

Açiklamaya göre, Afgan hükümeti ve Taliban heyetleri adil bir çözüme ulasmak için müzakereleri hizlandirma konusunda mutabik kaldi.

Taraflar ayrica "Afganlarin çikarlarini karsilayan Islami ilkelere uygun bir anlasmaya varilmasinin gerekliligi" konusunda da anlasti.

Bir anlasmaya varilana kadar müzakerelerin üst düzeyde sürdürülmesine iliskin taahhütlerini ifade eden heyetler, yeniden bir araya geleceklerini ve müzakereleri hizlandirma talimati verdiklerini ifade etti.

Açiklamada belirtilen yeni toplanti için herhangi bir tarih belirtilmedi.

Taraflar ayrica Afganistan'da kalici bir barisa ulasma çabalarindan dolayi Katar'in yani sira komsu ve bölge ülkeler ile uluslararasi topluma "baris sürecindeki isbirlikleri" için tesekkürlerini iletti.

Afganistan'da yillardir devam eden siddeti sonlandirmak amaciyla geçen sene baslayip Subat 2021'de kaderine terk edilen Afganlar arasi müzakereler, Katar'in baskenti Doha'da 17 Temmuz'da baslamisti.

Afganlar arasi müzakerelerde hükümet heyeti Afganistan Milli Uzlasi Yüksek Konseyi Baskani Abdullah Abdullah'in, Taliban heyeti ise Taliban'in Katar'daki Siyasi Bürosunun Baskani Molla Abdul Gani Birader'in baskanligindaydi.

- Baris süreci

ABD'nin Taliban’la 29 Subat 2020'de baris anlasmasi imzalayarak ülkedeki tüm yabanci güçlerin çikmasi için verdigi söz, ülke için dönüm noktasi oldu.

ABD ile Taliban arasinda baris anlasmasinin imzalanmasinin ardindan 12 Eylül 2020'de Afganlar arasi müzakereler, Katar'in baskenti Doha'da basladi ancak gözle görülür bir sonuç elde edilmeden Subat 2021'de kaderine terk edildi.

Böylece Taliban ile Afganistan Islam Cumhuriyeti taraflari arasinda yürütülen geçis süreci müzakereleri basarisizlikla sonuçlandi.

Sürecin çökmesiyle de Taliban’in ülke genelindeki baskisi yogunlasti. Doha Anlasmasi'yla yabanci güçlere saldirmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karsi siddetli eylemlere giristi.

- Ülkede siddet olaylari sürüyor

Afganistan'da baris süreci belirsizligini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasindaki siddetli çatismalar devam ediyor.

Taliban, haziranin son haftasinda baslattigi saldirilarda Özbekistan ve Tacikistan sinirindaki ilçelerin tamamina yakinini ele geçirdi.

Özbekistan'a açilan en önemli ticaret güzergahi olan Hayratan Sinir Kapisi'ni iki yönden kusatan Taliban, güneybatida Gazni vilayetine yogunlasti.

Afganistan'da ilerleyisine devam eden Taliban, 8 Temmuz'da ülkenin Iran sinirindaki Islam Kale ve 14 Temmuz'da da Pakistan sinirindaki Spin Boldak Sinir kapilarini ele geçirmisti.

Taliban, Badahsan, Tahar, Gazni, Herat, Kandahar ve Badgis vilayetlerinde siddetli saldirilarla baskisini artirdi.

AA muhabirinin yerel yetkililerden edindigi bilgiye göre, Taliban 407 ilçenin 160'tan fazlasini, merkezleri dahil kontrol altinda tutuyor.
Kaynak: AA