Medeniyetler Sehri Diyarbakir Ve Mardin Turizmde Bayram Bereketi Yasayacak

TÜRSAB Güneydogu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Baskan Yardimcisi Serdar Baturay: 'Kurban Bayrami'nin gelmesi ile yogunluk olustu. Buralari kesfetmek için müthis bir zaman. Otellerin hepsi dolu. Müthis bir talep var' Mardin Turizm ve Otelciler Dernegi Baskani Özgür Gürgör: '1 Temmuz'dan itibaren ciddi talep almaya basladik. Yerli ve yabanci misafirlerimiz gelmeye basladi. Su anda doluluk oranimiz yüzde 70'lerde' Seyahat acentesi temsilcisi Ismail Sincar: 'Otellerde doluluk orani çok yüksek seviyede, neredeyse satisa kapandi. Ciddi talep var. Insallah çok güzel bir bayram tatili geçirecegiz'

HALIL IBRAHIM SINCAR / ÖMER YASIN ERGIN - Zengin tarihi dokusu ile göz kamastiran, kadim gelenegi ve mutfagi ile ilgi gören medeniyetler sehri Diyarbakir ve Mardin turizmde çifte bayram yasayacak.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Kurban Bayrami tatilinin 9 gün oldugunu açiklamasinin ardindan Türkiye'nin dört bir yanindan çok sayida kisi rotasini kadim medeniyetlere ev sahipligi yapan, tarihi ve turistik mekanlariyla göz dolduran Diyarbakir ve Mardin'e çevirdi.

Normallesmeyle hareketliligin yasandigi tarihi kentlerde Kurban Bayrami dolayisiyla yogunluk olustu.

Bayram tatilini ecdat yadigari eserlerinin yani sira dogal güzellikleriyle ve gastronomisiyle ziyaretçileri cezbeden Diyarbakir ve Mardin'de geçirmek isteyenlerin yogun talebi turizmcileri de sevindirdi.

- "Otellerin hepsi dolu. Müthis bir talep var"

TÜRSAB Güneydogu Anadolu Bölge Temsil Kurulu Baskan Yardimcisi Serdar Baturay, AA muhabirine, vatandaslarin salgin nedeniyle çok zorlu bir süreçten geçtigini, artik gezmek ve eglenmek istediklerini söyledi.

Güneydogu Anadolu Bölgesi'ndeki turizm bilesenleri olarak salgin sürecine ragmen iyi yol katettiklerini, bölgeye gelen yerli ve yabanci turistleri karsilamaya hazir olduklarini belirten Baturay, turistlerin bölgeyi çok merak ettigini, yeni yerler kesfetmek istedigini ifade etti.

Baturay, "Insanlar buraya geldiklerinde kendilerini mutlu hissedecekler. Misafirlerimizin hem karni hem gözü doyacak hem de mutlu sekilde buradan ayrilacaklar. Su anda çok yogunluk var. Özellikle Kurban Bayrami'nin gelmesi ile yogunluk olustu." dedi.

Bölgeye gelenlerin tarihi mekanlari çok merak ettigini anlatan Baturay, gastronominin de bölgeyi cazibe merkezi haline getiren nedenlerden biri haline geldigini aktardi.

Baturay, herkesin gelip bölgeyi görmesi gerektigini dile getirerek, "Bence gelmek, buralari kesfetmek için müthis bir zaman. 2-3 yil sonra belki burada turistlerden adim atamayacagimiz konuma gelecegiz. Buralari kalabalikta degil de daha sakin gezmek istiyorsaniz tam zamani. Kurban Bayrami dolayisiyla çok yogun. Otellerin hepsi dolu. Müthis bir talep var." diye konustu.

- "Turizm açisindan ciddi bir hareketlilik bulunmakta"

Diyarbakir Otelciler ve Turizm Dernegi Baskani Ali Tanis, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan turizm sektörünün de etkilendigini söyledi.

Asilama çalismalari ve yasanan normallesme ile hareketliligin arttigina isaret eden Tanis, "Pandemi süreci ile kiyaslama yapildiginda turizm açisindan ciddi bir potansiyel, hareketlilik bulunmakta. Insanlarin disariya çikma, seyahat etme, denize girme, tarihi ve kültürel alanlari gezme ve gastronomiden faydalanma egilimleri basladi. Ümit ediyoruz ki bu süreç daha hizli ve saglikli bir sekilde ilerlemis olur." ifadelerini kullandi.

Otel isletmecileri olarak tüm tedbirlere uygun sekilde hizmet verdiklerini aktaran Tanis, kentteki tüm otellerin ayni zamanda Güvenli Turizm Sertifikasi'na sahip oldugunu, her ay denetlendigini kaydetti.

Tanis, Mezopotamya'nin altin üçgeni olarak adlandirilan Diyarbakir, Mardin ve Sanliurfa'da tarihi ve kültürel envanterin çok fazla olduguna dikkati çekerek, gezilecek ve görülecek çok sayida yer oldugunu belirtti.

Bayramda daha da hareketlilik beklediklerini anlatan Tanis, bölge illerinin bu süreçte tatilini degerlendirmek isteyenler için iyi bir gezi rotasi oldugunu ifade etti.

- "Su anda doluluk oranlarimiz yüzde 70'lerde"

Mardin Turizm ve Otelciler Dernegi (MARTOD) Baskani Özgür Gürgör, Mardin'de yaklasik 15 bin yatak kapasiteli 64 konaklama tesisinin bulundugunu söyledi.

Normallesme sürecinde kentte ciddi bir talebin olustuguna isaret eden Gürgör, "Mardin'e gelen herkes kendinden bir parça görür. Açik bir müze. Gelen misafirlerimiz çok mutlu sekilde ayriliyor. Mardin zengin bir kültüre sahip. 1 Temmuz'dan itibaren ciddi talep almaya basladik. Hem hafta sonu hem hafta içi yerli ve yabanci misafirlerimiz gelmeye basladi. Su anda doluluk oranimiz yüzde 70'lerde. Bu da bizim için sevindirici." seklinde konustu.

- "Bayram tatilini yüzde 100 kapasiteyle kapatacagimiza inaniyorum"

Gürgör, Mardin'in turizmde uzun vadede hedeflerine hizla ilerledigini, salgindan sonra ise ilk hedeflerinin 1 milyon misafiri konuk etmek oldugunu dile getirdi.

Kurban Bayrami tatili için de çok ciddi taleplerin geldigini anlatan Güngör, "Bayram tatilini yüzde 100 kapasiteyle kapatacagimiza inaniyorum. Misafirlerimiz rahatlikla Mardin'e gelebilir. Gelen misafirlerimiz mutlu bir sekilde ayrilacaklardir." dedi.

- "Çok güzel bir bayram tatili geçirecegiz"

Seyahat acentesi temsilcisi Ismail Sincar ise 12 yildir bu sektörde faaliyet yürüttüklerini, salgin nedeniyle zorlu bir süreçten geçtiklerini belirtti.

1 Temmuz'dan sonra Mardin'de ciddi bir hareketlilik basladiginina bunun da turizmcileri sevindirdigine deginen Sincar, "Otellerdeki doluluk orani çok yüksek seviyede, neredeyse satisa kapandi. Biz de çalismalarimizi ona göre hazirladik. Su anda ciddi talep var. Rezervasyonlarimizi aldik. Insallah çok güzel bir bayram tatili geçirecegiz." diye konustu.

Sincar, hem Mardin hem de ülkenin turizmde hak ettigi degeri görecegini ifade etti.

Istanbul'da yasayan ögretmen Hacer Aydin, Kurban Bayrami tatilini geçirmek için arkadaslariyla Mardin'e geldiklerini söyledi.

Erkenden gelerek gezmeye basladiklarini belirten Aydin, "Çok memnun kaldik. Herkesi buraya bekleriz." dedi.

Istanbul'dan kente gelen Elif Tas ise en çok merak ettikleri sehri gezmenin mutlulugunu yasadiklarini anlatarak, "Bu yaz sicaginda ilk görmek istedigimiz yer buralar oldu. Arkadaslarla toplanip buraya geldik. Mardin'e gelirken çok heyecanlandim. Buralari gelip görmek beni çok mutlu etti. Içimde çok farkli bir huzur var. Çok etkilendim. Merak edenlere mutlaka tavsiye ederim." seklinde konustu.
Kaynak: AA