Küba'da 400'Den Fazla Kisinin Gözaltina Alindigi Iddia Edildi

Küba'da bir süredir devam eden hükümet karsiti gösterilerde 400'den fazla kisinin gözaltina alindigi öne sürüldü.

Bölge basininda çikan habere göre, baskent Havana'nin çesitli noktalarinda bir araya gelen yüzlerce kisi hükümet karsiti sloganlar atarak özgürlük ve degisim çagrisinda bulundu.

Küba muhalefeti, barisçil yürüyüsler gerçeklestiren halkin, polisin sert müdahalesine maruz kaldigini belirterek, 400'den fazla kisinin gözaltina alindigini ve bazi göstericilerin ise akibetlerinin bilinmedigini dile getirdi.

Küba'da Beyaz Giyen Kadinlar hareketinin lideri Berta Soler, Kolombiya BLU Radyoya yaptigi açiklamada, halkin temel ihtiyaç malzemelerine erisiminde ciddi sikintilar yasadigini vurgulayarak, "Özgürlük, yiyecek, polis baskisi, Kovid-19 salginin giderek yayilmasi, ilaç eksikligi gibi nedenlerden halk sokaklara çikti." ifadesini kullandi.

Soler, Küba'da elektrik kesintilerinin çok fazla artigina dikkati çekerek, saglik sisteminin çökme riskiyle karsi karsiya oldugunu kaydetti.

Öte yandan hükümet, artan gida ve ilaç krizine çözüm bulmak amaciyla bazi ürünlerde ithalat kisitlamalarinin kaldirildigini duyurdu.

- Küba'da hükümet karsiti gösteriler

Küba'da hafta sonu binlerce kisi, düzenledikleri gösterilerde, ülkede kötülesen ekonomik sartlari protesto edip hükümetten özgürlük istemisti.

Göstericiler, "kahrolsun diktatörlük" ve "özgürlük istiyoruz" seklinde sloganlar atmis, sosyal medyada ise bazi bölgelerde yagma olaylarinin meydana geldigi görüntüler paylasilmisti.

Kötüye giden ekonomi, gida ve ilaç kitligiyla yükselen fiyatlardan hükümeti sorumlu tutan göstericiler, yetkilileri yeni tip koronavirüs (Kovid-19) krizini yönetememekle suçlamisti.

Küba Devlet Baskani Diaz-Canel ise Küba televizyonu ve ulusal radyodan halka seslenerek "Vatanimizin egemenligini teslim etmeyecegiz, tüm devrimcileri, devrimi her yerde savunmasi için sokaklara çikmaya çagiriyoruz." ifadesini kullanmisti.

Diaz-Canel, 12 Temmuz'da düzenledigi basin toplantisinda, Küba halkinin mutsuzlugunun baslica sebebinin ABD yaptirimlari oldugunu belirterek, ülkede meydana gelen gösterileri "vandalizm" olarak nitelendirmisti.

Kaynak: AA