Fransa'da Kovid-19 Saglik Karti Ve Asi Zorunlugu Karsiti Gösterilere En Az 114 Bin Kisi Katildi

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal: 'Net olmak zorundayiz, artik ya genel asilama, ya da virüs tsunamisi, baska yol yok'.

Fransa'nin birçok kentinde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asi zorunlulugu ve saglik kartina karsi çikanlarin düzenledigi protesto gösterilerine 114 bin kisi katildigi bildirildi.

Içisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, basta baskent Paris olmak üzere Lyon, Marsilya, Perpignan, Lille ve Toulouse gibi çok sayida kentte düzenlenen gösterilere 114 bin kisinin katildigi belirtildi.

Açiklamada, Paris'te düzenlenen 3 ayri protestoda toplam 18 bin göstericinin bulundugu aktarildi.

Diger yandan protesto organizatörleri, ülke genelinde gösterilere katilanlarin sayisini 150 bin olarak açikladi.

Güvenlik güçleri, Lyon'daki göstericileri dagitmak için göz yasartici gaz kullanirken, 9 kisiyi gözaltina aldi.

- Hükümet sözcüsü: "Ya genel asilama ya da virüs tsunamisi"

Hastane ve bakimevi çalisanlarina asi zorunlulugu getirilen ve saglik karti uygulamasini yürürlüge sokmaya hazirlanan Fransa'da hükümet sözcüsü Gabriel Attal, asi karsitlarinin azinlikta oldugunu söyledi.

Attal, Le Parisien gazetesine verdigi mülakatta, bugün ülke genelinde asi zorunlulugu ve saglik karti uygulamasina karsi düzenlenen genis katilimli protestolari yorumladi.

Katilimcilarin hükümetin saglik önlemlerine iliskin eylem tarzina tepki verdigini, bazilarinin hükümeti yetkiyi kötüye kullanmakla suçladigini belirten Attal, gösterilere katilan asi karsitlarinin ise azinligi olusturdugu ve onlarin seçimlerinin asi olanlari etkilemesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Gabriel Attal, asi olan 37 milyon kisiye tereddütte olan aile üyelerini, arkadaslarini iknada hükümete yardim etme çagrisinda bulunarak, "Net olmak zorundayiz, artik ya genel asilama, ya da virüs tsunamisi, baska yol yok." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA