Atatürk'ün Bolu'ya Gelisinin 87. Yil Dönümü Kutlandi

Kadinlara seçme ve seçilme hakki verilmesinin kararinin alindigi Bolu'da, seçilmis 11 kadina plaket takdim edilerek, Atatürk'ün sevdigi yemekler ikram edildi Bolu Platformu Baskani Orhan Uçar:' Bugün büyük önderimiz Atatürk'ün Bolu'ya gelis günüdür. Bugün ayni zamanda Atatürk'ün kadinlar ile ilgili inkilabinin kabul günüdür.'

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Bolu'ya gelisinin 87. yil dönümü çesitli etkinliklerle kutlandi.

Bolu Valiligi, Belediye Baskanligi ve Bolu Platformu tarafindan hazirlanan kutlama programi kapsaminda gün içinde çok sayida etkinlik düzenlendi.

Ilk olarak Anit Park'ta bulunan Atatürk Aniti önünde düzenlenen törende çelenkler sunuldu.

Gün içinde devam eden etkinliklerin sonuncusu Bolu Platformu tarafindan Karacasu beldesinde bulunan bir otelde gerçeklesti.

Platform, Atatürk'ün Bolu'ya gelisi dolayisiyla düzenledigi programda, davetlilere Atatürk'ün sevdigi yemeklerden olan sütlü mercimek çorbasi, kuru fasulye, patlican musakka, Selanik usulü ispanakli börek ve irmik helvasi ikram ederek, sevdigi sarkilardan olusan bir dinleti organize etti.

Etkinligin sonunda ise kadinlara seçme ve seçilme hakkinin verilme kararinin alindigi Bolu'da seçilmis kadinlara plaket takdim edildi.

AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydin basta olmak üzere, il genel meclisi, belediye meclisi üyesi ve muhtar seçilen kadinlara plaketleri Izzet Baysal Vakfi Baskani Ahmet Baysal'in esi Solmaz Baysal tarafindan verildi.

Burada devam eden etkinlikler esnasinda motorlu yamaç parasütünden davetli kadinlarin ve ailelerinin üzerine karanfil birakilarak Türk bayragi ve Atatürk posteri açildi.

Etkinlikte bir konusma yapan Bolu Platformu Baskani Orhan Uçar, bu gecenin çok önemli olduguna vurgu yaparak, "Bugün büyük önderimiz Atatürk'ün Bolu'ya gelis günüdür. Bugün ayni zamanda Atatürk'ün kadinlar ile ilgili inkilabinin kabul günüdür. Bundan önce süre gelen Atatürk'ün Bolu'ya gelis programlari maalesef rutin bir sekilde kutlaniyordu. Biz bunu biraz daha genis kapsamli yapalim dedik. Bolu'muza ve Atatürk’e yakisir sekilde yapmak istedik." seklinde konustu.

Atatürk'ün Bolu'ya gelmesinin gurur verici bir olay oldugunu ancak onun kadar önemli baska bir konunun daha oldugunu anlatan Uçar, "Bolu'nun gurur duymasi gereken en önemli konu Atatürk'ün Bolu ziyaretinde Türk kadinina seçme ve seçilme hakki kararinin verilmesi. Bu kararin Millet Meclisi'ne tasinmasi. Onun için bu gece çok anlamli ve degerli. Maalesef Atatürk'ün Bolu'muza verdigi bu gururu bilen sayimiz çok az. Bunu bu programla beraber daha yayip etkin bir hale getirecegiz. Hatta Bolu'nun bu özelligini tüm Türkiye'nin bilmesini saglayacagiz." dedi.

Daha sonra emekli kurmay albay Ikrami Özturan ise "Atatürk ve sofra", "Atatürk ve yemek", "Atatürk ve asçilari" konularinda kisa bir konusma yapti.

Atatürk'ün yaptigi, yazdigi, söyledigi her seyin yillar boyu merak edildigini ifade eden Özturan, sunlari söyledi:

"Elbette onun sofrasini da, konuklarini da, yemeklerini de merak ediyoruz. Cumhuriyetin ilani, bütün inkilaplar, demokratik rejime geçis ve tüm yenilikler Atatürk'ün sofrasinda hayal edilmistir, konusulmustur, bir terzi gibi biçimlendirilmistir ve hayata geçirilmistir. Atatürk’ün sofrasi budur. Cumhuriyetin ilanindan vefat ettigi güne kadar toplam 15 senede gerek Çankaya Köskü'nde, gerekse de Dolmabahçe'de birçok asçi yaninda çalismistir. Bunlarin ortak özelligi hepsinin Bolulu olmasidir. Atatürk’ün sofrasini taçlandiran, lezzetlendiren, konuklarini agirlayan, devlet baskanlarini, sultanlari, krallari agirladigi sofralarda yemekleri yapanlar Bolulu asçilardi."
Kaynak: AA