Tarihi Caminin Avlusunda Sema Gösteri Düzenlendi

Edirne'deki Muradiye Camisi avlusunda sema gösterisi sunuldu.



Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürlügüne bagli Edirne Devlet Türk Müzigi ve Rumeli Müzikleri Toplulugu tarafindan "Yaz konserleri" kapsaminda Mevlihane izlerini tasiyan selatin camide sema gösterisi, ilahi dinletisi ve Mevlevi ayinini içeren "Aska sema" adli program düzenlendi.

Programa konuk sanatçi olarak katilan Kültür ve Turizm Bakanligi Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranli, program öncesi, AA muhabirine, bakanlik olarak 28 sanat birimiyle tüm Türkiye'de yaz konserleri programlarina basladiklarini söyledi.

Edirne'de de tasavvuf müzigi konseri ve sema mukabelesiyle sanatseverlere sesleneceklerini belirten Belviranli, "Bugün de serhat sehri, Evlad-i Fatihan diyari, sultanlar diyari Edirne'de olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün bu güzel mekanda Mevlevihanenin oldugu mekanda Edirneli sanatseverlerle, musiki asiklariyla beraber bu geceyi yad edecegiz." dedi.

Ilahi dinletisinin sunuldugu programda, Topluluk Sanat Yönetmeni Yildiray Öztürk yönetiminde Muradiye Mevlevihanesi dervislerinden Mustafa Dede tarafindan bestelenen Bayati Mevlevi Ayin-i Serifi icra edildi, sema gösterisi yapildi ve Mevlevi ayinini içeren "Aska sema" adli programi gerçeklestirildi.

Programa Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve sanatseverlerin yani sira mahalle halki katildi.

- Trakya'nin ilk mevlevihanesiydi

Osmanli padisahi 2. Murat'in 1436 yilinda Sarayiçi mevkisine hakim bir tepeye yaptirdigi, zaviyeli camilerin en güzel örneklerinden olan Muradiye Camisi 1935'li yillara kadar içinde bir de Mevlevihane bulunduruyordu.

Zamanla yikilan Mevlevihane Trakya'nin ilk mevlevihanesi olarak biliniyordu.

Kaynak: AA