KFMIB Yönetim Kurulu Baskani Sevinç'ten 2021 Yili Findik Rekoltesi Açiklamasi Açiklamasi

'Findik sektörü ile ilgili olarak alinacak her karar, üretici memnuniyeti açisindan oldugu kadar yine öncelikle ihracat penceresinden de irdelenmek zorundadir'.

Karadeniz Findik ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (KFMIB) tarafindan 2021 yili findik rekoltesinin 815 bin ton olarak gerçeklesmesinin tahmin edildigi bildirildi.

KFMIB Yönetim Kurulu Baskani Edip Sevinç, yaptigi yazili açiklamada, rekoltenin, findik politikalarinin belirlenmesine yönelik en önemli parametrelerden biri olmanin yani sira dünya findik ticaretinde yasanacak gelismelerin de en önemli göstergelerinden oldugunu belirtti.

Sevinç, findigin yüzde 80-85'i ihraç edilen milli ve geleneksel bir ürün oldugunu isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Findik sektörü ile ilgili olarak alinacak her karar, üretici memnuniyeti açisindan oldugu kadar yine öncelikle ihracat penceresinden de irdelenmek zorundadir. Çünkü her yil ülkemiz iç piyasasinda tüketilebilen findik miktari sadece 100-120 bin ton/kabuklu civarindadir. Geri kalan miktar ihraç edilmekte ve ülkemize net döviz girdisi olarak büyük katkida bulunmaktadir. Ve maalesef dünyadaki toplam üretim, dünyadaki tüketimden fazla ise elde kalan findik en büyük üretici ülke olmamiz nedeniyle Türkiye'de stoklanmaktadir."

En büyük üretici ve ihracatçi olan findik üreticilerinin dünya piyasasina hakim olmasi, en fazla findigi satmasi, ülke olarak elinde sifira yakin stok kalmasini hedeflemesi ve politikalari bu amaçlara ulasabilecek sekilde belirlemesi gerektigini vurgulayan Sevinç, söyle devam etti:

"ABD'nin badem de basardigi gibi yine ABD ve diger üretici ülkeler findik piyasalarinda asla söz sahibi olamasinlar. Bu prensip, ülkemiz findik politikasinin bir baska degismezi olan üretici memnuniyeti ile birlikte her defasinda tavizsiz uygulanmak mecburiyetindedir. Hal böyle olmakla birlikte maalesef biz yillarca bu dogrularin tersini yapip dünya üretiminde yüzde 85-90 civarinda olan payimizi yüzde 65'lere kadar düsürmek basarisini gösterebilmis durumdayiz. Böylece diger üretici ülkeleri de yillar içinde piyasada söz sahibi olabilecek konuma getirdik. Bu olgu, ayni zamanda söz konusu ülkelerin pazara payimiza da ortak olmalari ile sonuçlandi."

Sevinç, KFMIB olarak uzun süredir konusunda uzman yüksek ziraat mühendislerinden mütesekkil bir çalisma grubu ile her yil ülkedeki findik rekolte büyüklügünün gerçege en yakin sekilde hesaplanabilmesi için çalismalarda bulunduklarini belirtti.

Uzman çalisma grubunun yaptigi tahminlerin gerçeklestirdikleri çalismalar sonucunda dogru oldugunu ifade eden Sevinç, sunlari kaydetti:

"Bu yil ise Tarim ve Orman Bakanliginca henüz resmi bir açiklama yapilmamis olmasina ragmen 2021 ürünü ülkemiz findik rekolte tahmininin Il Müdürlüklerince 686 bin 412 ton/kabuklu olarak belirlendigine yönelik bir tablonun sosyal medya araciligiyla yayilmasi üzerine, bu rakamlara ulasabilmenin ancak rekolte tespitinde kullanilan bazi parametrelerde çok ciddi hatalar yapilmasi ile mümkün olabilecegi tarafimizdan degerlendirilmistir."

Kaynak: AA