Trakya'da '15 Temmuz Demokrasi Ve Milli Birlik Günü' Dolayisiyla Etkinlikler Düzenlendi

Edirne, Kirklareli ve Tekirdag'da "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayisiyla anma programlari düzenlendi, dualar okundu.

Edirne Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk Aniti önünde düzenlenen tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Selimiye Camisi Imam Hatibi Yusuf Serenli'nin sehitler için dua okumasinin ardindan TRT 1'in Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz hain darbe girisiminin anlatildigi ''Mahrem'' belgeselinden bölümler gösterildi.

Selimiye Camisi minareleri arasinda da "Türkiye Geçilmez" mahyasi asildi.

Sancak teslim töreninin ardindan Edirne Valisi Ekrem Canalp, yaptigi konusmada, Türkiye'nin kitalarin kesisme noktasi oldugunu söyledi.

Türk milletinin Malazgirt'te, Sakarya'da, Dumlupinar'da, Çanakkale’de, Kibris'ta da bedel ödedigini aktaran Canalp, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz 2016 tarihinde ise devletimiz, milletimiz bambaska bir bedel ödemek zorunda kaldi. Ordumuzun içinde çöreklenmis bizim ordumuzun üniformalarini giymis olan bir kisim hainler, milletin kendilerine vermis oldugu silahlari milletimize dogrultmakta hiçbir tereddüt göstermediler. O gece milletimiz 251 sehit, 2 bin 196 gazi verdi. O gaziler simdi bizimle yasamaya devam ediyor. Dünya demokrasi tarihine altin harflerle yazdirdigimiz bir destani geçirdik o gece. Cenab-i Allah bir kez daha bize böyle destanlar yasamak zorunda birakmasin. Milletimize bu bedeli ödeten hainler aslinda her seyi hesaplamislardi. Ama bir seyi gözden kaçirdilar. O da Türk milletinin temellerinin ne kadar saglam oldugunu hesaba iyi katamadilar. Bu milletin 'Bir gün vazifeye atilmak zorunda kalirsa içinde bulundugun ahval ve seraitini düsünmeyeceksin' diyen bir kurucusu oldugunu hesaba katamadilar. Yine bu milletin basinda Recep Tayyip Erdogan gibi bir liderin oldugunu da yine hesaba katamadilar."

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in konusmasinin meydanda büyük ekrana yansitilmasinin ardindan, Devlet Türk Müzigi Toplulugu "Balkan ve Kahramanlik Türküleri" konseri verdi.

Erdogan'in konusmasinin ardindan meydandaki gençler "Dik dur egilme bu millet seninle" slogani atti.

Belediye Bandosu'nun konserinin ardindan ise Edirne Valiligi Rumeli Akademisi Egitim Kültür Dernegi Grubu kahramanlik türküleri seslendirdi.

Edirne Müftülügü ilahi grubu da ilahiler seslendirdi, sehitler için dua okudu.

Programa Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, Garnizon Komutani Tuggeneral Mehmet Cihanoglu, Bassavci Vekili Esref Çagdas Bal, Emniyet Müdürü Mustafa Alçalar, diger protokol üyeleri ve vatandaslar da katildi.

Bu arada AK Parti Il Baskanligi törene gelenlere asure ikram etti.

AK Parti Il Baskani Belgin Iba, hain darbe tesebbüsünün besinci yili oldugunu animsatarak, "Bizler de bu aksam demokrasi nöbetindeyiz. Programa sabah erken saatlerde basladik. Önce sehitligimizi ziyaret ettik. Sehitlerimize duamizi gönderdik. Edirne'nin çesitli camilerinde mevlitler okuttuk ve sehitlerimizin ruhu için asure dagittik." diye konustu.

- Kirklareli

Kirklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydani'nda düzenlenen tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Vatandaslarin maske taktigi ve sosyal mesafe kuralina uydugu program, Hizirbey Camisi Müezzini Adem Demircioglu tarafindan Kur'an-i Kerim tilavetiyle devam etti.

Cumhurbaskani Erdogan'in "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" dolayisiyla Ulusa Seslenis konusmasinin izlenmesinin ardindan, Hizirbey Cami Müezzini Necmettin Ötün, "Sehitler Kasidesi"ni okudu.

Kirklareli Valisi Osman Bilgin, burada yaptigi konusmada, 15 Temmuz hain darbe girisiminin üzerinden 5 yil geçtigini söyledi.

15 Temmuz'un alelade bir gün olmadigini belirten Bilgin, "Türk tarihinin Anadolu öncesi de dahil olmak üzere bu aziz milletin ne kadar kahraman, ne kadar cesur, ne kadar vefakar ve cefakar oldugunun en büyük sembolize edildigi gündür." dedi.

15 Temmuz'da Türk milletinin büyük bir destan yazdigini ifade eden Bilgin, hain darbecilerin hem Türk yargisi önünde hem de halkin vicdaninda yargilandigini vurguladi.

Türk Silahli Kuvvetlerinin Türkiye'nin en büyük teminati oldugunu anlatan Bilgin, "Bu ülkenin çimentosudur. Bu ülkenin varliginin en önemli sembolüdür. Bunu yapanlar Türk Silahli Kuvvetleri degil, Türk Silahli Kuvvetlerinin içerisindeki hainlerdir. Belli dönemde üst düzeydeki komuta kademesidir, belli dönemde aradaki bazi haddini bilmez hainlerdir." diye konustu.

2016 yilinda emperyalist güçlerin özellikle mili ve manevi degerleri kullanarak emellerine ulasmaya çalistigini dile getiren Bilgin, sunlari kaydetti:

"Din olgusunu kullanarak bu ülkenin gençlerine, bu ülkenin gelecegine, bu ülkenin yaslisindan, kadinindan, erkegine herkesin duygularini din üzerinden sömüren ve 40 yildir bu ülkenin vatandasinin enerjisinden parasina kadar her türlü sömürüyü yapan yeni bir aparat ortaya konarak aziz milletimizin ve Türk halkinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ve özellikle de bayragimizin indirilmesi istendi. Ama bu sefer hepsinden farkliydi. Vatandasimiz artik darbelerden çektigi sikintilari, kendi cebinden, kendi canindan, kendi varligindan, kendi bütünlügünden hepsinden de önemlisi kendi demokrasi ve iradesini sandiga yansitmasina yapilan müdahalelerden artik bikmisti ve buna son deme vakti gelmisti. Özellikle 15 Temmuz'u Ankara, Istanbul basta olmak üzere ülkemizin her noktasinda farkli sekillerde hepimiz hissettik."

Konusmalarin ardindan Sancak Kosusu'na katilan sporculara katilim belgeleri verildi.

- Tekirdag

Sahil dolgu alanda düzenlenen tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi, Kur'an-i Kerim tilavetiyle devam etti.

Tekirdag Valisi Aziz Yildirim, burada yaptigi konusmada, Türk milletinin 15 Temmuz'da darbe tesebbüsünü bertaraf ederek, yurdunu alçaklara ugratmadigini söyledi.

Yildirim, 15 Temmuz gecesi Türk milletinin gelecegine pranga vurulmak istendigini ifade ederek, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz gecesi milletimizin vergileriyle alinan tanklar, uçaklar, helikopterler ve silahlar kahraman Türk ordusunun serefli üniformasini hak etmeyen asker görünümlü hainler tarafindan halkimiza çevrilmistir. Milletimiz, bu darbe tesebbüsüne direnmis, iradesini gasbetmek isteyen, özgürlügüne, bagimsizligina kastetmek isteyenlere karsi serefli bir mücadele vermistir. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in darbeye karsi durma çagrisi yapmasinin ardindan yurdun dört bir kösesinde milli birlik ve beraberlik içerisinde, tankin, tüfegin, topun, uçagin, helikopterin karsisina imaniyla, inanciyla, karsi duran milletimiz, darbe tesebbüsünde bulunanlarin heveslerini kursaginda birakmis, demokrasimize ve devletimize sahip çikmistir. Darbe tesebbüsünü bertaraf ederek, yurdunu alçaklara ugratmamis, gögsünü siper ederek bu hayasizca akini durdurmustur."

Konusmalarin ardindan "15 Temmuz Sancak Kosusuna" katilan sporcular sancagi Vali Yildirim'a teslim etti.

Programin sonunda Süleymanpasa Belediyesi Konservatuvari üyeleri tarafindan tasavvuf müzigi dinletisi sunuldu.

Çorlu ilçesinde sehitlik önünde toplanan grup, ellerindeki bayraklarla Omurtak Caddesi'nden Atatürk Meydani'na geldi. Burada Kur-an'i Kerim tilavetinden sonra hain darbe girisimi gecesi yasananlar sinevizyonla gösterildi.

Kaymakam Cafer Sarili, burada yaptigi konusmada, "15 Temmuz 2016 gecesi, ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, Cumhuriyetimizi ve aydinlik gelecegimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmis, milletin silahlarini yine bu aziz ve fedakar millete dogrultarak kanli bir darbe girisiminde bulunmuslardi. Ancak Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in önderligi ve liderliginde, milletimiz bu darbe girisimini sokaklara ve meydanlara çikip, ölümü göze alarak basarisizliga ugratti." ifadelerini kullandi.

Daha sonra askeri bando müzik dinletisi sundu.

Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi (MÜSIAD) Tekirdag Subesi de Atatürk Meydani'nda 15 Temmuz konulu fotograf sergisi açti.

- Kapakli Belediye Baskani törende rahatsizlandi

Kapakli Belediye Baskani Mustafa Çetin, ilçe meydaninda düzenlenen programda rahatsizlanarak Kapakli Devlet Hastanesine kaldirildi.

Yüksek tansiyon rahatsizligi bulunan Çetin'in tedavisinin sürdügü belirtildi. Kapakli Kaymakami Bülent Hamitoglu da Çetin'i hastanede ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldi.

Çetin, AA muhabirine yaptigi açiklamada, saglik durumunun iyi oldugunu belirterek, "Bugün 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü etkinliklerimiz sirasinda biraz rahatsizlandim. Doktorlarimizin müdahalesi ile suan müsahede altindayim. Korkulacak bir durum yok. Arayan, geçmis olsun dileklerini ileten herkesten Allah razi olsun." dedi

Kaynak: AA