TBMM Baskani Sentop, AA Muhabirlerinin 15 Temmuz Fotograflarindan Olusan Sergiyi Açti Açiklamasi

'Bugüne kadar yasadigimiz türden bir anlayisla millet iradesine dogrudan kasteden bir hamle yapma imkani Türkiye'de kalmamistir. Buna millet müsaade etmez ve millet bu isin esas sahibi oldugunu artik göstermistir'

TBMM Baskani Mustafa Sentop, "Bugüne kadar yasadigimiz türden bir anlayisla millet iradesine dogrudan kasteden bir hamle yapma imkani Türkiye'de kalmamistir. Buna millet müsaade etmez ve millet bu isin esas sahibi oldugunu artik göstermistir." dedi.

Sentop, Galata Köprüsü'nde Anadolu Ajansi muhabirleri tarafindan 15 Temmuz darbe girisimi sirasinda çekilen fotograflardan olusan serginin açilisini yapti.

Serginin ve buna benzer baska 15 Temmuz'u hatirlama ve hatirlatma faaliyetlerinin çok önemli ve kiymetli oldugunu ifade eden Sentop, 15 Temmuz'un Türkiye'ye yönelik bir isgal tesebbüsü oldugunu söyledi. Sentop, "Bir saldiriydi. Ben bütün askeri darbe ve müdahalelerin sadece Türkiye'de degil bütün dünyada, bir uluslararasi saldiri oldugu kanaatindeyim." dedi.

Türkiye'nin çok zorluklar yasadigini, çok acilar gördügünü kaydeden Sentop, söyle konustu:

"Ama bu müdahalelerin hepsinin, Türkiye'de millet ve devlet bütünlesmesini saglayan unsurlari, baglari ortadan kaldirmak, kopartmak ve Türkiye'yi uzaktan kumandayla yönetilebilir bir halde tutmak amaciyla yapildigini söyleyebiliriz rahatlikla. Daha önceki müdahalelere karsi milletimizin kendi içinde büyük bir reaksiyon duydugunu, kalben bugz ettigini görüyoruz. Yavas yavas zamanla 28 Subat müdahalesinde oldugu gibi kalben bugzun yaninda sesini de çikartmaya, sözüyle de buna karsi çikmaya çalistigini görüyoruz. 27 Nisan'daki farkli bir seydi ama buna karsi gür bir sesle Cumhurbaskanimizin liderliginde o zaman bir cevap verildi bu müdahaleye. Buradaki maksat nedir? Maksat halkin iradesiyle, milletin iradesiyle yönetimler belirlenir Türkiye'de, iktidarlar belirlenir. Halkin iradesi disinda, gücünü halktan almayan, milletten almayan bir sekilde Türkiye'yi yönetebilmek, iktidar olabilmek mümkün degildir. Bu anlayis, bizim vesayet anlayisi dedigimiz, bu anlayis zaman içerisinde Türkiye'de degisti. Fakat daha önemli husus milletimizin bilinçlenmesi, milletimizin devletine sahip çikmasi..."

Türkiye'de devletin milleti anlayisindan, milletin devleti anlayisina geçtiklerini anlatan Sentop, bu sebeple 15 Temmuz'da bir müdahale tesebbüsü ortaya çikinca Cumhurbaskaninin liderliginde insanlarin sokaklara, meydanlara çiktigini söyledi.

Çagri olmadan da insanlarin sokaklara çiktigini ve sokaklara çikanlarin hepsinin ayni görüste olmadigini kaydeden Sentop, "Mesele suydu, bu ülkede yönetim degisecekse bunu vatandas, millet degistirir, istedigini getirir, istedigini götürür ama buna karari verecek olan millettir. Baskalari kalkip da bu karari vermeye tesebbüs ediyorsa, millet onlarin karsisinda sira daglar gibi durdu, cani pahasina sokaklara, meydanlara indi ve bu isgal tesebbüsüne, hain tesebbüse geçit vermedi." ifadelerini kullandi.

Türkiye'nin devlet-millet bütünlesmesini gerçeklestirdigini ve devleti, milletin devleti haline getirdigine dikkat çeken Sentop, sunlari kaydetti:

"Bundan sonra bu anlamda bir korkumuz, endisemiz olamaz. Süphesiz zaman zaman birtakim eskiyalik, tirnak içerisinde söylüyorum. Isterse kamu görevlisi olsun... Bazi eskiyalik faaliyetleri, tesebbüsleri olabilir, bunlar halledilir, bastirilir ama bugüne kadar yasadigimiz türden bir anlayisla millet iradesine dogrudan kasteden bir hamle yapma imkani Türkiye'de kalmamistir. Buna millet müsaade etmez ve millet bu isin esas sahibi oldugunu artik göstermistir."

Bu bakimdan 15 Temmuz'un önemli oldugunu vurgulayan Sentop, o gece Türkiye'ye yönelik saldirinin ne kadar hain bir saldiri oldugunu su anda detaylari ortaya çiktikça daha net gördüklerini ifade etti.

Darbe girisimi sirasinda oglunun 9 yasinda oldugunu ve o geceye dair hafizasinda çok fazla seyin olmadigini anlatan Sentop, bu kusaga yasananlari, ihaneti ve milletin bu ihanet karsisinda verdigi cevabi da unutturmamak gerektigini söyledi.

Fotograf sergisinin, o gece yasananlari zihinlerde canlandirdigini kaydeden Sentop, genç kusaklara bunlarin hatirlatilmasi gerektigini ve milli suurun ancak bu sekilde olusturulabilecegini belirtti.

Beyoglu Belediyesi tarafindan hazirlanan "Vatan Bizim 15 Temmuz" temali fotograf sergisinin açilisina Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Istanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamli, Istanbul Merkez Komutani Tuggeneral Ahmet Atilla Dündar, Istanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktas ve Beyoglu Belediye Baskani Haydar Ali Yildiz katildi.
Kaynak: AA