Suudi Arabistan'da Yaklasik 2 Bin 600 Yillik 'Yazit' Kesfedildi

Suudi Arabistan Miras Kurumu, tarihi milattan önce altinci yüzyilin ortalarina kadar uzanan ülke tarihindeki en uzun yazitin kesfedildigini duyurdu.

Suudi Arabistan resmi ajansi SPA'nin haberine göre, Miras Kurumu bugün ülkenin kuzeyindeki El-Hait Valiligi'ne bagli El-Hail bölgesinde yeni bir arkeolojik kesif bulundugunu açikladi.

Açiklamada, yeni kesfin, MÖ altinci yüzyilin ortalarinda Babil Krali Nabonidus'a (MÖ 556 ve MÖ 539 yillari arasi hüküm sürdü) ait olan ve Arap Yarimadasi'nin tarihsel rolüne, kültürel önemine ve eski Yakin Dogu uygarliklarinin çoguyla uygarlik iletisimi kurduguna dair daha fazla kanit sunan kaya yazitlarini ortaya koydugu belirtildi.

Arkeolojik kesifte, bazalt kayalardan birinin üzerinde "elinde bir asa tutan Babil kralini ve önünde bir dizi dini sembolü tasvir eden" bir yazitin yani sira yaklasik 26 satirlik bir çivi yazisi metninin bulundugu kaydedilen açiklamada, bunun Suudi Arabistan'da simdiye kadar bulunan en uzun yazili metin oldugu belirtildi.

Açiklamada, yeni kesfin uzmanlar tarafindan incelemeye ve analize tabi tutuldugu ve sonuçlarin ilerleyen zamanda açiklanacagi kaydedildi.

Kaynak: AA