Fransa'da Ulusal Meclis Terörle Mücadele Yasa Tasarisini Senato'nun Yaptigi Degisiklikleri Kaldirarak Yeniden Onayladi

OHAL tedbirlerini kalici hale getiren yasa tasarisi 21 Temmuz’da yeniden Senato’da görüsülecek.

Fransa'da parlamentonun alt kanadi Ulusal Meclis, 30 Haziran’da Senato’da degisikliklerle onaylanan yeni terörle mücadele ve istihbarat yasa tasarisini degisiklikleri geri alarak kabul etti.

Senato ile Ulusal Meclis arasindaki fikir ayriliklarinin giderilmesi amaciyla geçen hafta kurulan ortak komitenin basarisiz olmasinin ardindan, tasari Ulusal Meclis’te oylandi.

Az sayida milletvekilinin katildigi oylamada, 2015'teki saldirilardan sonra ilan edilen olaganüstü halin (OHAL) kaldirilmasinin ardindan Ekim 2017'de yürürlüge giren Iç Güvenlik ve Terörle Mücadeleyi Güçlendirme Yasasi'nda (SILT) yer alan geçici tedbirleri kalici hale getirecek tasari kabul edildi.

Milletvekilleri yasa tasarisini Senato’da yapilan degisiklikleri es geçerek onayladi.

Yasa tasarisi 21 Temmuz’da yeniden Senato’da ele alinacak, ancak son söz Ulusal Meclis’te olacak.

- Tasarinin içerigi

Yasa tasarisi, SILT'in temelini olusturan ancak OHAL'den kaynakli oldugu için geçici olan ev aramalari, güvenlik alani olusturulmasi, ibadet yerlerinin kapatilmasi, herhangi bir suçlama yöneltilmemis ancak süpheli kisilere yönelik kisitlama önlemlerinin kalici hale getirilmesini içeriyor.

Terörle iliskili eylemlerden mükerrer suç halinde en az 3, normalde en az 5 yil hapis cezasina mahkum olanlardan serbest birakilanlarin idari kontrol ve takip süresi 2 yila çikariliyor.

Tasarinin istihbarat kisminda, telekom operatörleri tarafindan saglanan internet arama verilerinin analiz edilmesine imkan taniyan algoritma kullanimina izin veriliyor.

Bazi arsivlere akademik arastirma amaciyla erisimin serbest hale getirilmesini öngören tasari, bununla birlikte bazi en hassas dokümanlarin 50 yilda gizlilik derecesinin kaldirilmasindan istisna tutulmasini da içeriyor.

Tasari ayrica terör eylemiyle baglantili oldugu süphesiyle ibadet yerlerini ve ona bagli mekanlari da kapatmaya olanak sagliyor.
Kaynak: AA