ABD'nin Teksas Eyaletinde Cumhuriyetçilerin Tasarisini Engellemek Isteyen Demokrat Kongre Üyeleri Firarda

ABD'nin Teksas eyaleti kongresinde Cumhuriyetçilerin oy kullanma kurallarini sikilastiracak bir yasa çikarmasini önlemek isteyen 50 Demokrat üye eyaleti terk etti.

Teksas'ta Cumhuriyetçiler bir süredir eyalet kongresinde oy kullanma kurallarini sikilastiracak bir yasa üzerinde çalisma yapiyordu ancak Demokratlar, Cumhuriyetçilerin çogunlukta oldugu kongrede oylamayi durdurmak için ilginç bir yola basvurdu.

Oylama için 150 üyenin en az üçte ikisinin hazir bulunmasini gerekirken en az 50 Demokrat kongre üyesi oylamayi bloke etmek için Austin'den Washington DC'ye geldi.

Iki özel jetle Washington'a gelen Demokrat siyasetçiler, yasanin çikarilmasini engellemek için baslayan özel oturumun 30 günlük süresi tamamlanmadan Teksas'a dönmeyeceklerini açikladi.

Teksas Eyalet Kongresinde sunulan yasa tasarisi, seçim ihlallerine yaptirimlari agirlastiriyor, parti gözlemcilerinin yetkisini artiriyor.

Cumhuriyetçiler, bu önlemlerin seçim güvenligi için gerekli oldugunu savunurken, Demokratlar bunlari oy kullanma hakkina bir saldiri olarak degerlendiriyor.

Ilk oylama bu hafta yapilacakti ve özel oturumun süresi 6 Agustos'ta sona eriyor.

Teksas Temsiciler Meclisi iç tüzügüne göre oylamadan kaçan siyasiler tutuklanip oy kullanmalari için eyalet kongresine getirilebilir ancak milletvekilleri Teksas disindaki eyaletlerde ise bu mümkün olmuyor.

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris'in "Teksas'tan kaçan" siyasilerle görüsmesi bekleniyor.

Kaynak: AA