Küba Disisleri Bakani Parrilla, Küba'daki Protestolarin ABD Tarafindan Organize Edildigini Öne Sürdü

Küba Disisleri Bakani Bruno Rodrguez Parrilla, dün Küba’da patlak veren protestolarin ABD’ye parali asker olarak hizmet edenler tarafindan organize edildigini ve bu kisilerin ambargoya destek verdigini öne sürdü.

Küba Disisleri Bakani Parrilla, Küba'daki Protestolarin ABD Tarafindan Organize Edildigini Öne Sürdü
Küba’da dün halk sokaklara dökülerek, hükümet karsiti gösteriler düzenlemisti. Küba Disisleri Bakani Bruno Rodrguez Parrilla, sosyal medya hesabindan protestolari organize edenler hakkinda yaptigi açiklamada, “Çok korkakça, kurnazca, firsatçi ve sapik bir sekilde ablukayi (ambargo) her zaman onaylayan ve parali asker olarak hizmet edenler, insani yardim ve insani koridor fikirleriyle ortaya çikmaya basladilar. Hepimiz nereden geldiklerini biliyoruz” dedi.

Parrilla ayrica, ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan’i ülkesindeki protestolari destekleyen açiklamasi için elestirdi.

Sullivan, dün gece Küba’daki protestolara destegini ifade ederek, "ABD, Küba’da ifade ve toplanma özgürlügünü destekliyor ve evrensel haklarini kullanan barisçil protestoculara yönelik her türlü siddeti veya saldiriyi siddetle kiniyor" demisti.

Disisleri Bakani Parrilla ise bunun üzerine Sullivan’i elestirerek, "Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danismani, Küba hakkinda konusmak için siyasi ve ahlaki yetkiye sahip degildir. Ekonomik sikintimizin baslica sorumlusu olan soykirim ablukasini uygulayan hükümetiniz ülkemizdeki yikim için yüz milyonlarca dolar ayirdi" ifadelerini kullandi.

Küba Devlet Baskani Diaz-Canel de protestolardan ABD’yi sorumlu tutmustu

Küba Devlet Baskani Miguel Diaz-Canel de protestolardan ABD hükümetini sorumlu tutmustu. Devlet Baskani Diaz-Canel dün ulusal televizyondaki konusmasinda, ABD’nin uyguladigi ticari yaptirimlarin adada ekonomik sefalet olusturdugunu ifade etmisti. Trump yönetimi Küba’ya karsi son yillarin en zorlu ekonomik yaptirimlarini yürürlüge koymustu. Biden yönetimi de bu yaptirimlari kaldirma konusunda hala isteksiz görünüyor.

“Yanlis bilgi yayan Madde 19 örgütü Küba’daki protestolari siyasallastirmaya çalisiyor”

Meksika Devlet Baskani Andrés Manuel Lpez Obrador, Küba’da Diaz-Canel hükümetine karsi yapilan protestolarin arkasinda yabanci müdahalecilik oldugunu belirterek, Madde 19 örgütünün Küba egemenligine karsi yanlis siyasi tutum sergiledigine dikkat çekti. Obrador, “Müdahale ettiklerini görüyorum. Örnegin dün sosyal aglarda ABD hükümeti, ABD Büyükelçiligi tarafindan Meksika’da finanse edilen bir gazetecilik dernegi olan Madde 19 adli bir gruptan tesadüfen bir mesaj gördüm ve zaten kinadigimiz bu örgüt bir fotograf paylasti. Bu Küba hükümetine destek verenlere karsi dünya çapinda yaptiklarinin sadece bir örnegi” dedi.

Obrador, daha önce Misir’da çekilen fotografin Madde 19 örgütü tarafindan sosyal medyada Küba’daki protesto açiklamasiyla paylasilmasini “Bu bir montaj, gerçek degil. Yalan, yalan, gerici, gerçek devrimcidir” sözleriyle elestirerek, bu gibi yanlis bilgileri yayan odaklarin hangi siyasi kuruluslarin çikarlarini savundugunu sorguladi.

Devlet Baskani Obrador ayrica, Küba’nin içislerini politize etmek ve sosyal istikrarsizligi kiskirtmak için dünya çapinda bir medya kampanyasi oldugunu belirterek, insani konulara politik amaçlarla müdahale edilmemesi gerektigini düsündügünü belirtti.

Küba’da geçtigimiz pazar günü basta baskent Havana yakinindaki San Antonio de Los Banos kasabasi olmak üzere bazi sehirlerde binlerce Kübali hükümeti protesto için yürüyüs düzenlemis, gösterilerde “Özgürlük istiyoruz”, “Kahrolsun diktatörlük” sloganlari atilmisti. Polisin protestoculari dagitmaya çalismasi üzerine çatisma çikmis ve bazi protestocular gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA