Srebrenitsa Kurbanlari, Soykirimin 26. Yilinda Kartal'da Anildi

Srebrenitsa Soykirimi'nin 26. yildönümünde Kartal'da katliamin kurbanlarini anma töreni düzenlendi.

Katliamda hayatinin kaybedenler için saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan programda, Srebrenitsa Soykirimini anlatan belgesel gösterimi yapildi.

Istanbul Anadolu Yakasi Bosna Sancak Dernegi Baskani Erdogan Erden, burada yaptigi konusmada sadece 11 Temmuz’da degil, yilin her günü soykirim acisini yüreklerinde hissettiklerini söyledi.

Savaslar yasanmadan, savaslarin önüne geçebilecek yollarin bulunmasi gerektigine dikkati çeken Erden, söyle konustu:

"Savasi bitirdigi sanilan Dayton Antlasmasi ise asirlardir bir arada yasayan halklarin arasina nefret, idari ve psikolojik sinirlar çizen siyasi ve iktisadi krizlere yol açan ucube bir antlasmadir. Biz bu katliami unutturmayacagiz. Aydinlik bir gelecek için unutturmayacagiz. Adalet için unutmayacagiz, unutturmayacagiz."

Bosna Hersek Büyükelçisi Adis Alagiç ise Srebrenitsa'da 1995 yilinda yasanan soykirimin modern insanlik tarihinin en agir suçlarindan birisi oldugunu söyledi.

Sirplar tarafindan birkaç gün içerisinde erkek, kadin, çocuk ayirimi yapilmadan 8 bin 372 kisinin katledildigini hatirlatan Alagiç, "Öldürülenlerden 7 binden fazla kisinin kimligi tespit edildi. Ceset kalintilarini arama süreci devam etmektedir. Bu güne kadar toplam 77 toplu mezar bulundu. Srebrenitsa sehitlerinin kalintilari toplam 536 farkli yerde bulunmustur. Bugün ise Potoçari'de 19 sehit kardesimizin cesedi bulundu." dedi.

Srebrenitsa kurbanlarinin hatirasina sahip çikanlara tesekkür eden Alagiç, sunlari kaydetti:

"Bosna Hersek’i tüm gücünüzle desteklediginizi biliyoruz. Yapilan zulüm ve kötülügün unutulmamasi için yaptiginiz çabayi görüyoruz. Srebrenitsa soykiriminin unutulmamasi ve bir daha hiçbir yerde yasanmamasi için tavriniz için sizi takdir ediyoruz. Srebrenitsa anneleri için adaletin yerini bulmasini istiyor. Suçlular cezalarini almalidir. Bosna Hersek'te yasanan bu acidan ders çikartmak lazim. Soykirimin hiçbir yerde tekrarlanmamasi lazim. Zulüm yenilmeden, adalet galip gelmez."

Türk halkinin zulme karsi çok hassas oldugunu bildiklerini ifade eden Alagiç, "Dünyada bu konuda örnek oldugunuzu görüyoruz. Bunu binlerce defa sayisizca kere ispatladiniz. Burada bugün toplanarak halkimiza destek oldugunuz için size bir kere daha tesekkür etmek istiyorum. Bosna Hersek ve Türkiye arasindaki saglam kardeslik ve dayanismanin devamini temenni ediyorum." diye konustu.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Fethi Açikel ise konusmasinda 8 bin 372 sayisinin bazilari için ansiklopedik bilgi gibi görüldügünü belirterek, "Yolu Balkanlardan geçen kardeslerimiz için ise bu her gün hüzünle, aciyla ve yasla hatirlanan bir gerçekliktir. Ben de 100 küsur yil devam eden sürgün, muhaceret hikayelerini dinledim. Akrabalarimin acilarina ortak olarak bu onurlu, vakur Bosnak toplumunun acilarini paylastim" dedi.

Türkiye'nin o dönemlerde elinden gedigince bu insanlik ayibini, bu soykirimi durdurabilmek için çaba sarf ettigini hatirlatan Açikel, sehitlere rahmet diledi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Onursal Adigüzel de dünyanin hiçbir yerinde bir daha böyle bir soykirimin yasanmamasini temenni ettigini dile getirerek, "Müslüman ve Türk oldugu için bu soykirim yasandi. Binlerce canimiz öldürüldü. Sayilar kolay telaffuz ediliyor. Ama 8372 can, 8372 anne, evlat, baba katledilmis. Böyle hissettigimiz zaman tüylerimiz diken diken oluyor. Insanlar dilinden, dininden, mezhebinden ve irkindan dolayi katlediliyor. Avrupa'nin burnunun dibinde, agzindan demokrasi sözünü indirmeyenler, bu soykirima gözlerini ve kulaklarini kapatiyorlar. Bu Avrupa’nin demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçecek." diye konustu.

Adigüzel, dünyanin herhangi bir yerinde böyle soykirimlarin tekrar yasanmasi için bu katliamlari unutmamalari gerektigini vurguladi.

CHP Istanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ise 26 yil önce bugün 11 Temmuz 1995 tarihinde insanlik tarihine kara bir leke olarak geçen, insanlik tarihinin utanç sayfasi olan Srebrenitsa Katliaminin yasandigini belirterek, su degerlendirmede bulundu:

"Katliam diyoruz ama gerçekte bu bir soykirimdir. 1948 tarihli BM, Soykirimi Önleme Sözlesmesindeki soykirim tanimina baktigimizda Srebrenitsa'da yasananlarin bu sözlesmede tanimlanan, soykirim tanimina harfiyen uydugunu görüyoruz. Bu çok büyük bir acidir. 1995 yilinda 8372 insan, kadin, çocuk, erkek, kiz, yeni dogmus ayirimi yapilmaksizin bütün insanligin gözü önünde katledildi. Gerçekten büyük bir acidir. Bu aciyi hala yüregimizde hissediyoruz. Acilarin bir daha yasanmamasi için unutmamak gerekiyor. Acilari ne kadar yüregimizde hissedersek ileride insanlik bu acilari o kadar yasamaz. 20. yüzyilin son çeyreginde gelismis ülkeler ve güçlü demokrasiler 1995 yilinda Srebrenitsa'da yasanan katliama ve soykirima seyirci kaldilar."

Anma etkinligine siyasi parti ve sivil toplum kurulusu temsilcileri ile vatandaslar katildi.

Etkinlikte, Bosnakça ve Türkçe agitlarin seslendirilmesinin ardindan Kartal Meydanda bulunan Srebrenitsa Bosnak Soykirim anitina karanfil birakildi.

Kaynak: AA