DSÖ Açiklamasi 'Avrupa'da Vaka Sayisindaki 10 Haftalik Düsüs Sona Erdi, Vakalar Yüzde 10 Artti'

Dünya Saglik Örgütü Avrupa Direktörü Hans Kluge, Avrupa’daki Covid-19 enfeksiyonlarinin sayisindaki 10 haftalik düsüsün sona erdigini, vakalarin yüzde 10 arttigini ifade ederek, yeni bir Covid-19 dalgasi konusunda uyarida bulundu.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge, düzenledigi basin toplantisinda korona virüs salginindaki son duruma iliskin açiklamalarda bulundu. Kluge, Avrupa’daki 53 ülkede Covid-19 vakalarinin sayisindaki 10 haftalik düsüsün sona erdigini vurguladi. Kluge, geçtigimiz haftalarda kisitlamalarin hafifletilmesi, seyahatlerin siklasmasi ve insanlarin yeniden bir araya gelmesi nedeniyle Avrupa’da vaka sayisinda yüzde 10’luk artis yasandigini kaydetti.



"Avrupa’daki insanlarin yüzde 63’ü asinin ilk dozunu bekliyor"

Kluge, Delta mutasyonunun hizli bir sekilde yayildigini, hastaneye yatislar ve can kayiplari için bir tehdit olusturdugunu belirtti.

Avrupa’daki insanlarin yüzde 63’ünün hala asinin ilk dozunu bekledigini kaydeden Kluge, agustos ayina kadar bölgede asilamanin tamamlanamayacagini ve kisitlamalarin hafifletilmesiyle beraber Avrupa’da Delta mutasyonunun artacagini ifade etti.



"Asilar Delta mutasyonuna karsi etkili"

Yeni mutasyonlar, asi dozlarindaki eksiklik ve sosyal etkilesimlerin hastaneye yatislarda, vaka ve can kayiplarinda artisa neden olacagini belirten Kluge, asilamanin virüse karsi koruma sagladigini vurguladi. Klauge, "Asilar Delta mutasyonuna karsi etkilidir. Bir doz degil, iki doz uygulanmalidir. Asilamadaki gecikmeler hayatlara ve ekonomilere mal olur. Asilama ne kadar yavas olursa o kadar çok mutasyon ortaya çikacaktir" dedi.



Yeni dalga uyarisi

DSÖ Avrupa Direktörü Hans Kluge, "Gerekli tedbirler alinmazsa Avrupa’da kaçinilmaz olarak yeni bir virüs dalgasi olacak" uyarisinda bulundu. Birçok ülkenin asilamada iyi durumda görünmesine ragmen Avrupa’daki asilama ortalamasinin yüzde 24 olduguna dikkat çeken Kluge, yaslilarin ve saglik çalisanlarinin hala savunmasiz oldugunu vurguladi. Kluge, su anki asilama oranlarinin yetiskinlerin yüzde 80’inin asilanmasi hedefinden uzak oldugunu belirtti.

Kluge, "Bu sayilarla salgin hiçbir yerde bitmedi" dedi.

Iskoçya ile Ingiltere arasindaki Euro 2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi’ndan sonra taraftar gruplari arasinda Covid-19 vakalarinin tespit edilmesine de deginen Kluge, "Bugün burada herhangi bir futbol taraftarini ya da seyahat eden kisileri elestirmeyecegim. Ancak seyahat etmeye ve kalabaliga katilmaya karar verirseniz, riskleri dikkatlice degerlendirin ve bunu güvenli bir sekilde yapin" uyarisinda bulundu.

Kluge, bu durumlarda maske takilmasi ve özellikle iki doz asi olmanin önemli oldugunu ifade etti.

Kluge, seyahat etmenin virüsün yayilmasinda büyük risk tasidigini belirterek "iki doz asi olmanin virüse karsi alinacak en iyi önlem" oldugunu dile getirdi.
Kaynak: İHA