Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisinin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Yarin itibariyla 45 yasinin üzerindeki vatandaslarimiz da asilanmaya basliyor. Gelecek pazartesi günü ise 40 yas üzeri tüm vatandaslarimiz da asi programina dahil edilmis olacak' '(Kovid19) Önümüzdeki hafta yerli asimizin son fazi olan faz3 insan çalismalari için gönüllülerimizi asilayacagiz. Türk asisi son asamaya geldi. Salgin kontrolünün sürekliligi ve asida disa bagimliligi bitirecek bu önemli gelismeyi hep birlikte yasayacagiz' 'Asilarin belirli süre ile bagisiklik sagladigi ve iki doz asi olan kisilerin 3'üncü doz asi olmasi gerekliligi konusunda bilimsel çalismalar devam etmektedir. Bu konuda bir klinik çalisma da bakanligimizca planlanmis, hangi asilarin çapraz kullanilabilecegi ve yerli asimizin üçüncü doz olarak kullanimi degerlendirilmektedir'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, Kovid-19'la mücadele kapsaminda yarin itibariyla 45 yas üzerindeki, gelecek pazartesiden itibaren de 40 yas üzerindeki tüm vatandaslarin asi programina dahil edilecegini bildirdi.

Bakan Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu toplantisinin ardindan yaptigi açiklamada, toplantida asilama programi ve yerli asi çalismalarinin ele alindigini belirtti.

Artik hangi kisitlamalarin uygulanacagi, hangi tedbirlerin alinacagi telkinleri için degil, normallesmeyi daha hizli ve güvenli nasil saglayacaklarina yönelik bilgiler vermek için açiklama yaptigina isaret eden Koca, söyle konustu:

"Uzunca bir süreden beri hayatin her alanini kusatmis bir mücadele veriyoruz. Artik gündemimiz asi programi ile bagisikligi elde ederek eski normallerimize en kisa sürede nasil dönecegimizdir. Bu zor günler artik geride kaliyor. Islerimize kaldigimiz yerden devam edecegiz. Büyüklerimizin ellerini doya doya öpecegimiz, sevdiklerimizle kucaklasacagimiz, çekinmeden tokalasacagimiz günler yakin. El ele parklarda yürüyecegimiz, tatili tatil gibi yapabilecegimiz, gündemimizi salginin degil, bizim belirleyecegimiz günlerin arifesindeyiz."

- 45 yasin üzerindeki vatandaslarin asilanmasi yarin basliyor

Bakan Koca, güvenle eski günlere dönülebilmesi için üç konunun önemine dikkati çekerek "Ilki sirasi gelen vatandaslarimizin gecikmeden asilarini olmalaridir. Bu, toplumsal bagisikligi en kisa sürede kazanmamiz için ilk sart. Ister yas ister meslek grubu sebebiyle siraniz gelmis olsun, lütfen zaman kaybetmeden asinizi olun. Yarin itibariyla 45 yasinin üzerindeki vatandaslarimiz da asilanmaya basliyor. Gelecek pazartesi günü ise 40 yas üzeri tüm vatandaslarimiz da asi programina dahil edilmis olacak." diye konustu.

Ikinci önemli konunun asilama ile toplumsal bagisiklik elde edilene kadar kisisel tedbirlere tavizsiz uyulmasi oldugunu vurgulayan Koca, asi olan vatandaslarin da toplumsal bagisiklik elde edilene kadar tedbirlere uymasi gerektigini söyledi.

- "Yerli asimizin son fazi için gönüllülerimizi asilayacagiz"

Bakan Koca, asinin koruyucu olmasi için belirli bir süre geçmesi gerektigine dikkati çekerek üçüncü önemli konunun ise salgin kontrolünün sürdürülebilirliginin saglanmasi oldugunu belirtti.

Koca, sunlari kaydetti:

"Bunun için simdiye kadar disaridan tedarik ettigimiz asilarin yerine kendi asimizin kullanima girmesi gerekiyor. Bildiginiz gibi çok sayida asi gelistirme projemiz devam ediyor ve birinde son asamaya geldik. Önümüzdeki hafta yerli asimizin son fazi olan faz 3 insan çalismalari için gönüllülerimizi asilayacagiz. Türk asisi son asamaya geldi. Salgin kontrolünün sürekliligi ve asida disa bagimliligi bitirecek bu önemli gelismeyi hep birlikte yasayacagiz.

Asilarin belirli süre ile bagisiklik sagladigi ve iki doz asi olan kisilerin üçüncü doz asi olmasi gerekliligi konusunda bilimsel çalismalar devam etmektedir. Bu konuda bir klinik çalisma da bakanligimizca planlanmis, hangi asilarin çapraz kullanilabilecegi ve yerli asimizin üçüncü doz olarak kullanimi degerlendirilmektedir. Elde edecegimiz somut bilimsel verileri sizlerle de paylasarak yol haritamizi kesinlestirmis olacagiz. Ülkemizde kullanima giren asilar ve yerli asimizin hangi usullerle kullanilabilecegini belirleyecegiz."

- "Gün gibi aydinlik, saglikli ve mutlu günler yakindir"

Saglik Bakani Koca, "Umarim artik Saglik Bakanini daha az görecek, sesini daha az duyacaksiniz. Bundan sonra size verecegim en önemli haberin yerli asimizin basarisi ve salginin son buldugu açiklamasi olacagini görüyor ve o günü iple çekiyorum. Çok yakinda salgin haberlerinden kurtulacagiz. Gün gibi aydinlik, saglikli ve mutlu günler yakindir. Büyük Türkiye güçlü bir devlettir. Bu güce güvenin." diye konustu.

Kaynak: AA