NASA'nin Jüpiter Kesif Araci Juno, Gezegenin Uydusu Ganymede'i Fotografladi

ABD Havacilik ve Uzay Ajansinin (NASA) Jüpiter kesif araci Juno, gezegenin uydusu Ganymede'i yakin geçisi sirasinda fotografladi.

NASA'dan yapilan açiklamada, Juno'nun 7 Haziran'da uydunun 1038 kilometre yaklastigi, bunun Galileo uzay aracinin Mayis 2000'de yaptigi geçisten bu yana en yakin temas oldugu belirtildi.

Juno'nun geçisi sirasinda çektigi iki fotograf, Dünya'ya ulasti. NASA, fotograflari internet sitesinde yayimladi.

Biri Juno'nun "Junocam" adi verilen optik kamerasi, digeri ise "Yildiz Referans Ünitesi" adi verilen yesil filtreli karanlik görüs kamerasi tarafindan çekilen fotograflarda, uydunun yüzeyi tüm kraterleri ve çizgileriyle net görülebiliyor.

Juno Bas Arastirmacisi Scott Bolton, "Bir uzay araci, bu nesilde ilk kez bu dev uyduya bu kadar yaklasiyor. Bilimsel sonuçlara varmak için acele etmeyecegiz. Simdilik bu göksel ihtisamin tadini çikariyoruz." ifadelerini kullandi.

Jüpiter'in yörüngesinde toplam 79 uydusu bulunuyor. En büyükleri Ganymede, Günes Sistemi'ndeki 9'uncu en büyük cisim. Merkür'den büyük olan Ganymede, Günes Sistemi'nde kendi manyetik alani bulunan tek uydu olarak da biliniyor.

NASA'nin 2011'de uzaya firlattigi Juno kesif uydusu, Temmuz 2016'da Jüpiter'e vardigindan bu yana gezegenin yörüngesinde kesif faaliyetini sürdürüyor.

Kaynak: AA