Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, Cumhurbaskani Erdogan'la Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Türkiye, Kirgizistan'daki olaylari yakindan takip ediyor ve uluslararasi alanda ve ekonomik alandaki basarilarini memnuniyetle karsiliyor. Kirgizistan da Türkiye'nin gelismekte olmasindan ve uluslararasi alanda öneminin artmasindan memnuniyet duyuyor' 'Devlet olarak Kirgizistan'da çalisan Türk yatirimcilarin tüm haklarinin korunacaginin altini çiziyorum'

Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, Türkiye'nin Kirgizistan'in basarilariyla memnuniyetle karsilayan bir ülke oldugunu belirterek, "Kirgizistan da Türkiye'nin gelismekte olmasindan ve uluslararasi alanda öneminin artmasindan memnuniyet duyuyor." ifadelerini kullandi.

Caparov, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'la gerçeklestirdigi görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Ziyaretinin cumhurbaskani olarak Türkiye'ye gerçeklestirdigi ilk ziyaret oldugunu belirten Caparov, "Iki tarafli is birligi için atilacak yeni adimlara Kirgizistan tarafinin hazir oldugunu bildirmek istiyorum." dedi.

Kirgizistan'in bagimsizliginin 30. yil dönümü olduguna dikkati çeken Caparov, "Kirgizistan’in bagimsizligini ilk taniyan ve dostlugunu güçlendiren ülkenin Türkiye oldugunu altini çizmek istiyorum. Kirgizistan ekonomisinin gelismesine ve istikrarli kalkinmasina verdigi paha biçilmez manevi, teknik, sosyal yardimlar için Türkiye Cumhuriyeti'ne tüm Kirgiz halki ve kendi adima çok tesekkür etmek istiyorum." diye konustu.

- Ikili ticarette 1 milyar dolar hedefi

Caparov, görüsmede ikili iliskilerin geleceginin ele alindigini, uluslararasi sorunlarla ilgili de görüs alisverisinde bulunduklarini söyledi. Stratejik Is Birligi Konseyi'nin besinci toplantisinin verimli geçtiginin de altini çizen Caparov, "Birçok alanda is birligi yapma mekanizmalarini olusturabildik." dedi.

Kültürel, ticaret ve insani alanlarda önemli projelerin gerçeklestirilmesiyle ilgili konularin da görüsmede masaya yatirildigini söyleyen Caparov, "Türk yatirimcilarinin Kirgizistan’a gelmesiyle ilgili çok önemli konulari ele aldik. Türkiye ile Kirgizistan arasindaki ticari ve ekonomik iliskilerin gelistirilmesi ve ticaret hacminin 1 milyar dolara ulastirilmasiyla ilgili Sayin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile görüstük." ifadelerini kullandi.

Caparov, Kirgizistan'in Issik Gölü'nde karma komisyonun ortak toplantisinin gerçeklestirilmesiyle ilgili önemli kararlar aldiklarini belirterek bu çerçevede Kirgiz-Türk Is Forumunun gerçeklestirilecegini aktardi. Iki ülke arasindaki iliskilerin yüksek düzeyli olduguna isaret eden Caparov, "Devlet olarak Kirgizistan'da çalisan Türk yatirimcilarin tüm haklarinin korunacaginin altini çiziyorum." dedi.

Yapilan görüsmede is birliklerinin gelistirilmesi noktasinda pek çok konunun ele alindigini kaydeden Caparov, "Kirgiz-Türk Dostluk Hastanesinin de çok kisa bir süre içinde açilmasi konusunu ele aldik." diye konustu.

Caparov, çok sayida Kirgiz ögrencinin Türkiye'de egitim aldigini ve siki iliskiler sayesinde bu sayinin daha da artacagina inandigini vurguladi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle geçen yil ertelenen Dünya Göçebe Oyunlari'nin Türkiye'de basarili bir sekilde gerçeklestirilecegine inandigini söyleyen Caparov, sunlari kaydetti:

"Türkiye, Kirgizistan'daki olaylari yakindan takip ediyor ve uluslararasi alanda ve ekonomik alandaki basarilarini memnuniyetle karsiliyor. Kirgizistan da Türkiye'nin gelismekte olmasindan ve uluslararasi alanda öneminin artmasindan memnuniyet duyuyor."

Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi'nin besinci toplantisinda alinan kararlari da destekledigini kaydeden Caparov, çalismalardan ötürü Erdogan'a ve Türk heyetine tesekkür etti.

Kaynak: AA