Bakan Bilgin Açiklamasi 'Çalisma Hayatiyla Ilgili 55 Milyar Lira Destek Ortaya Koyduk'

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, “Çalisma hayatiyla ilgili 55 milyar lira destek ortaya koyduk. Bu 55 milyar lira destekten yaklasik 19 milyon insan istifade etti” ifadelerini kullandi.

Bakan Bilgin Açiklamasi 'Çalisma Hayatiyla Ilgili 55 Milyar Lira Destek Ortaya Koyduk'
Bakan Bilgin, Türk-Is’in ev sahipligini yaptigi ILO 109. Uluslararasi Çalisma Konferansi’na katildi.

Bakan Bilgin konferansta yaptigi konusmada, “ILO bizim açimizdan ve tüm çalisanlar açisindan oldugu kadar ve demokratik rejimler açisindan önemli bir üst örgütlenme Birlesmis Milletlerin en önemli köklü kuruluslarindan biri. Uluslararasi çalisma iliskilerine norm koyan bir kurulus” dedi.

ILO’nun varliginin önemli oldugunu deginen Bakan Bilgin, “ILO Türkiye iliskilerinin 90 yillik tarihi var , bu da bizim açimizdan önemlidir. Türkiye ILO iliskileri baglaminda birçok sözlesmeye imza atti. Iliskimiz anlamlidir. Bu sene geçen sene Covid-19 yüzünden karsilasilan sorunlar çalisma hayatini ve ekonomik hayatlari olumsuz etkilemistir bu süreçte çalisma iliskilerinin üst organizasyonunun çalisma konferansinin yapilamamasi da basli basina bir sorundur. Ama ortaya çikan sorunlarin niteligine baktigimiz zaman kayit disi çalisanlarin karsilastigi sorunlar, toplumlarin yoksul kesimlerinin karsilastigi sorunlar is kaybi yasayanlarin, yoksul ülkelerin sorunlarinin ne kadar derinlestigini tahmin etmek zor degil” diye konustu.

Türkiye’nin salgin döneminde mücadele konusunda basarili oldugunu söyleyen Bakan Bilgin, basarinin içinde saglik sisteminin kurumsal altyapisinin önemli bir rolü oldugunu belirtti.

Vatandaslarin dayanisma içinde olmasinin bu süreçte basarili olunmasina katki sagladigini bildiren Bakan Bilgin, “Kisa çalisma ödenegi gibi birçok destekle sosyal koruma kalkani adi altinda destegiyle dogrudan dogruya çalisma hayatiyla ilgili 55 milyar lira destek ortaya koyduk. Bu 55 milyar lira destekten yaklasik 19 milyon insan istifade etti.

Çok önemli bir destektir. Fesih yasaginin getirilmesi, bu süreçte istihdamin korunmasina yönelik proje ve desteklerin verilmesi basta isverenlerin bu konuda duyarli davranisi elbette ki kayitli emek üzerinde olumlu yansimalari oldu. Biz çalisma hayatina Sosyal diyalog açisindan bakan bir yaklasimi benimsedik” diye konustu.

Bakan Vedat Bilgin, Türkiye’nin sosyal devlet uygulamasini basarili bir sekilde ortaya koydugunun altini çizerek, “Yeryüzünde Tüm saglik giderlerinin devlet tarafindan karsilandigi modern teknik saglik alt yapisiyla karsilandigi ender ülkelerden biriyiz bu konuda gelisme sirasi içinde ilk 5 ülkeden biri içinde sayiliriz. Avrupa ülkelerindeki hastane koridorlarinda sokaklarda yatan insanlara dair sahneleri hatirlayinca sosyal devletin bu kapsamda gerçeklestirdigi saglik hizmetinin ne kadar önemli oldugunu hissettik” açiklamalarinda bulundu.

Düzenlenen toplantiya, Çalisma Bakan Yardimcisi Ahmet Erdem, Türk-Is Genel Baskani Ergün Atalay, TISK Yönetim Kurulu Baskani Özgür Burak Akkol, Kamu-Sen Genel Baskani Önder Kahveci, Türk-Is Genel Egitim Sekreteri Nazmi irgat, Türk-Is Genel Mali Sekreteri Ramazan Agar, Hak-Is Dis Iliskiler Genel Koordinatörü Merita Jegeni Yildiz, Memur-Sen Genel Baskan Yardimcisi Mehmet Emin Esen de katildi.

(Mevlüt Isli – Bayram Türüdü/IHA)
Kaynak: İHA