Antik Dönemin Kültür Ve Sanat Merkezi Knidos, Ziyaretçilerini Agirlamaya Basladi

Ege ve Akdeniz'in birlestigi yerde birçok medeniyete ev sahipligi yapan, Mugla'nin Datça ilçesinde kurulusu 4 bin yil öncesine uzanan antik kentte kazi ve restorasyon çalismalari devam ediyor Knidos Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Prof. Dr. Ertekin Doksanalti: 'Geçen yil salgina ragmen 65 bin yerli ve yabanci ziyaretçiyi agirladik. Bu yil da gerekli önlemler alinarak ziyaretçileri kabul etmeye basladik. Hem deniz hem karadan yogun bir ziyaretçi Knidos'a gelmeye basladi'

DURMUS GENÇ - Ege ve Akdeniz'in birlestigi yerdeki özel konumu ve geçmiste birçok uygarliga ev sahipligi yapmasiyla bilinen, Mugla'nin Datça ilçesinde kurulusu 4 bin yil öncesine uzanan Knidos Antik Kenti, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede 1 Haziran'dan itibaren baslatilan normallesme sürecinde ziyaretçilerini agirliyor.

Astronomi ve matematik bilimci Eudoksus, doktor Euryphon, ressam Polygnotos ve dünyanin yedi harikasindan biri olarak gösterilen Iskenderiye Feneri'nin mimari Sostratos'un yasamina taniklik ettigi rivayet edilen Knidos Antik Kenti, asirlara meydan okuyan görkemiyle dikkati çekiyor.

"Antik dönemin kültür ve sanat merkezi" Knidos Antik Kenti, Kovid-19 tedbirleri alinarak kapilarini yeniden ziyaretçilere açti.

Knidos Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani ve Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Doksanalti, AA muhabirine, Knidos'a gelen ziyaretçilerin tarih, kültür ve dogal güzellikleri bir arada yasayabilmeleri için çalismalara devam ettiklerini söyledi.

Bu yil küçük liman ve çevresinde çalismalari sürdürdüklerini anlatan Doksanlati, Knidos'un milattan önce 1. yüzyila tarihlendirilen önemli yapilarindan Çesme Aniti'nin restorasyonunun tamamlandigini kaydetti.

Kentin önemli yapilarindan birisi olarak degerlendirilen Simaus Heronu'nun kazi çalismalarinin ardindan restorasyonunun yapilacagini bildiren Doksanalti, Knidos'un anitlari ve önemli yapilarinin ayaga kaldirilacagini belirtti.

- "Geçen yil 65 bin kisi gezdi"

Kentte bir taraftan kazi ve restorasyon çalismalari sürerken bir taraftan da ziyaretçileri agirlamaya basladiklarini vurgulayan Doksanalti, "Geçen yil salgina ragmen 65 bin yerli ve yabanci ziyaretçiyi agirladik. Bu yil da gerekli önlemler alinarak ziyaretçileri kabul etmeye basladik. Hem deniz hem karadan yogun bir ziyaretçi Knidos'a gelmeye basladi." dedi.

Knidos'un Anadolu'nun güneybatisinda Ege ve Akdeniz'in kesistigi noktada yer aldigini hatirlatan Doksanalti, su bilgileri verdi:

"Knidos bu konumunu da kullanarak kisa sürede zenginlesmis ve bu zenginligini de sanata ve kültüre kullanmis kentlerden biridir. Gerek arkeolojik kazilar gerekse tarihi kaynaklar milattan önce 2. binden itibaren Knidos'un yerlesim gördügünü göstermektedir. Kazilarimizda ortaya çikan buluntular da bunu dogruluyor. Kent özellikle bir kültür ve bilim merkezi olarak antik dönemde ismini duyurmus, özellikle 'Knidos Tip Ekolü' olarak isimlendirdigimiz ve antik dünyada taninan doktorlarin yetistigi bir cografya olmustur. Sadece tip alaninda degil ayni zamanda astronomi ve hukuk alaninda da ele geçen verilerle buranin önemli bir merkez oldugunu söyleyebiliriz."

Milattan sonra 7. yüzyilda gerek merkezi yönetimlerin zayiflamasi gerekse depremler ve dogal nedenlerle kentin terk edilmeye baslandigini anlatan Doksanalti, Knidos'un antik dönemde de turizm, kültür ve sanatin merkezi olarak degerlendirildigini dile getirdi.

Kaynak: AA