Medikal Firmalar Kapanma Noktasina Geldi

Sivas Ticaret ve Sanayi Odasi (STSO) Yönetim Kurulu Baskani Mustafa Eken, kamu hastanelerinden alacaklarini tahsil edemeyen medikal firmalarinin, pandemi sürecinde zor günler yasadigini ve sektörün durma noktasina geldigini söyledi.

Medikal Firmalar Kapanma Noktasina Geldi
Sivas Ticaret ve Sanayi Odasina (STSO) bagli tüm sektörlerin talep ve sorunlarini gündeme getiren, çözümü için girisimlerde bulunan Baskan Mustafa Eken, medikal firmalarinin sorun ve sikintilarini gündemde tutmaya devam ediyor.

Baskan Mustafa Eken, medikal firmalarinin kamu ve üniversite hastaneleri ile yasadigi tahsilat probleminin çözülmesi için yetkililerden destek beklediklerini belirterek, “Aksi halde istihdam, ekonomi ve tedarik noktasinda ciddi sorunlarla karsi karsiya kalabiliriz” dedi.

Medikal sektörünün sorunlarinin her geçen gün arttigini ve sektörün durma noktasina geldigini vurgulayan Baskan Eken, "Geçtigimiz yil da medikal firmalarimizin sorunlarini gündeme tasidik. Alacaklarini tahsil edemedigi için iflasin esigine gelen medikal firmalarimizin sorunlarinin çözümü için Saglik Bakanligimizdan konuyla ilgili acil düzenleme bekliyoruz" dedi.



Sivas’ta STSO’ya bagli 60’a yakin firma oldugunu dile getiren Baskan Eken, sunlari kaydetti; “Medikal firmalarimiz, kamu hastanelerine sattigi tibbi malzeme, protez, ortez, laboratuvar ekipmani gibi ürünleri teslim ediyor. Sözlesmede 150-180 gün olarak belirtilen ödemeler, üzerinden 1 yili askin bir süre geçmesine ragmen ne yazik ki yapilmiyor. En önemli sorun ise Firmalarimiz 1 Agustos 2020 tarihinden sonraki ödemelerini alamiyor. Geriye dönük ödemeler yapilmiyor. Hastaneler alacakli firmalara Yüzde 25’inden feragat etmeleri halinde ödeme yapilacagini söylemisti. Çaresiz kalan firmalarimiz bunu kabul etti ve ödemelerini aldi. Ancak feragati kabul etmeyen firmalarimiz alacaklarini alamamislardir. Saglik açisindan stratejik bir sektör olan medikal firmalarimiz, ödemelerin yapilamamasi nedeniyle faaliyetlerini sürdüremez noktaya geldi. Bu kosullarda yasanan gecikmeler nedeniyle firmalarimizin finansal gücü kalmamistir" diye konustu.



“Hem isveren hem de çalisanlar magdur oluyor”

Firmalarin, sözlesmede belirtilen vadeye istinaden fiyat teklifi verdiginin altini çizen Baskan Eken, “Nakit olarak malzemeyi temin ediyor. Ama ödeme belirtilen süreden 6 sonra dahi alamiyor. Sivas’ta bir buçuk yildir ödemesini alamayan firmalarimiz var. Firmalarimiz, milyonlari bulan alacaklarini tahsil edemiyor. Hem isveren hem de çalisanlar magdur oluyor. Üyelerimizin konuyla ilgili hakli tepkileri var. Bu konuda bir çalisma hazirlayarak ilgili kurumlarimiza, TOBB Baskanimiz Rifat Hisarciklioglu’na, Saglik Bakanimiz Fahrettin Koca’ya ve Hazine ve Maliye Bakanimiz Lütfi Elvan’a gönderdik. Olumlu bir adim atilmasini bekliyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA