Saglik Bakani Koca, Sinovac Firmasini Türkiye'ye Yatirim Yapmaya Davet Etti

Saglik Bakani Dr. Fahrettin Koca, Çinli Sinovac firmasi yetkilileriyle video konferans yöntemiyle bir görüsme gerçeklestirdi. Bakan Koca, firma yetkililerine, “Is birligimizi bir adim ileri götürmek istiyor, sizi ve firmanizi asi üretimi konusunda Türkiye’de yatirim yapmaya davet ediyorum” dedi.

Görüsmede Çinli firmayi Türkiye’de yatirim yapmaya davet eden Koca, asi üretimini ortak gerçeklestirme önerisinde bulundu. Firma yetkilileri bu teklifi memnuniyetle karsiladiklarini, yatirim için ön inceleme yapacak teknik ekibi Türkiye’ye yönlendireceklerini bildirdi. Konusmasina, 2020 yilinin ilk günlerinden itibaren tüm dünyanin pandemi ile mücadele ettigini hatirlatarak baslayan Bakan Koca, “Türkiye, bu süreçte Cumhurbaskanimiz Sayin Recep Tayyip Erdogan liderliginde basarili bir salgin yönetimi gerçeklestirdi. Güçlü saglik altyapimiz ve kendini görevine adamis saglik personelimiz, bu süreçte bizim en büyük güvencelerimiz oldu” dedi.



“Firmanizi asi üretimi konusunda Türkiye’de yatirim yapmaya davet ediyorum”

COVID-19 pandemisinin, küresel düzeyde is birliginin önemini bir kez daha gösterdigini, ülkeler arasi iliskiler için büyük bir sinama oldugunu vurgulayan Saglik Bakani Koca sözlerini söyle sürdürdü:

"Simdi bu is birligimizi bir adim ileri götürmek istiyor, sizi ve firmanizi asi üretimi konusunda Türkiye’de yatirim yapmaya davet ediyorum. Saglik Bakanligi olarak, ülkemize yapacaginiz yatirimlarda her türlü destege hazir oldugumuzu ayrica ifade etmek istiyorum. Basta Covid-19 asisi olmak üzere influenza ve Hepatit A gibi asilarin Türkiye’de ortak üretimi konularini önemsiyoruz. Bunun yani sira, 3. Faz çalismalari devam eden yerli inaktif Covid-19 asimizin ülkemizde üretilmesi için verimli bir is birligi modeli gelistirebilecegimize inaniyorum. Bu sayede hem sirketinizin uluslararasi pazar payi artarken, ayni zamanda Türkiye olarak biz de teknoloji transferini gerçeklestirmis olacagiz."

"Türk bilim insanlariyla is birligi kapasitemizi daha da gelistirmek dilegindeyiz"

Sinovac Sirketi yetkilileri ise sunlari kaydetti:

“Üretim ve dagitim kapasitesini nasil yerellestirebilecegimiz konusunda görüsmeler gerçeklestiriyoruz. Sinovac’in istegi yalnizca Türkiye’de yerel bir üretim kapasitesinin olusturulmasi ve tesislerin kurulmasi için yatirim yapmak degil, buna ek olarak ayni zamanda yeni ortaya çikan varyantlarin ve suslarin takip edilmesi, incelenebilmesi için virüsün takip çalismalarina da destek saglamak istiyor. Bu yüzden de Türk bilim insanlariyla is birligi kapasitemizi daha da gelistirmek dilegindeyiz. Özellikle yerel bir üretim tesisinin kurulmasi için faaliyetlerimizi hizlandiracagiz. Bu konuda size taahhüt verebiliriz. Ayni zamanda daha fazla Sinovac asisinin da Türkiye’ye teslim edilmesini istiyoruz ki daha fazla insan Sinovac asisini kullanabilsin ki pandeminin sonuna biraz daha yaklasabilelim. Bir teknik ekip olusturacagiz ve Türkiye’ye gönderecegiz.”

Ilgili teknik ekibin pazartesi günü Türkiye’de olacagi ögrenildi. En kisa sürede yatirim karari alinmasi ve imzalarin atilmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA