Izmir'de Altyapi Çalismalari Sirasinda Osmanli Dönemine Ait Bedesten Bulundu

Smyrna Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Akin Ersoy: 'Çaki Bedesteni, 17. yüzyildan baslayan ve 300 yillik sürece taniklik eden bir miras. 48 dükkandan olusan hanin varligini yazili kaynaklardan biliyorduk ama daha önce hiç ulasamamistik. Önemli bir Osmanli mirasini yakalamis olduk' Izmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser: 'Temizlik, bakim ve onarim yapiyoruz. Çalisma sartlarimiz zor. Ekiplerimiz kanalizasyon suyu içinde çalisiyor, suyu ve topragi temizliyor. Arkeolojik deger tasiyan her seyi ellerimizle koruyoruz'

EFSUN ERBALABAN YILMAZ - Izmir Büyüksehir Belediyesinin Halit Ziya Caddesi'nde sürdürdügü altyapi çalismalari sirasinda, Osmanli döneminde bedesten olarak kullanildigi tarihi kaynaklardan bilinen ancak bugüne kadar izine rastlanmayan Çaki Bedesteni'nin kalintilari bulundu.

IZSU ekipleri, yaklasik 1,5 ay önce caddedeki yagmur suyu drenaj ve kanalizasyon hatti döseme faaliyetleri sirasinda tarihi kalintilara rastlayinca, çalismalari durdurarak Izmir Arkeoloji Müzesi Müdürlügüne bilgi verdi.

Müze Müdürlügü, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk Islam Arkeolojisi Bölümü Ögretim Üyesi ve Smyrna Antik Kenti Kazi Heyeti Baskani Doç. Dr. Akin Ersoy danismanliginda çalisma baslatarak, bölgedeki kalintilarin, yazili kaynaklardan bilinen ancak izine bugüne kadar rastlanmayan Çaki Bedesteni'ne ait oldugunu tespit etti.

Topragin yaklasik 2,5 metre altinda kesfedilen buluntularin oldugu alan korumaya alindi.

- Kalintilar bedestenin koridoruna ait

Doç. Dr. Akin Ersoy, Çaki Bedesteni'nin Osmanli tarihi açisindan önemli oldugunu söyledi.

Çalismalarda "cam sise" parçalarina rastlandigini aktaran Ersoy, bedestende daha çok züccaciye ürünlerinin satilmis olabilecegini ifade etti.

Ersoy, Büyüksehir Belediyesinin de koruma çalismalarina destek verdigini belirterek söyle konustu:

"Çaki Bedesteni, 17. yüzyildan baslayan ve 300 yillik sürece taniklik eden bir miras. 48 dükkandan olusan hanin varligini yazili kaynaklardan biliyorduk ama daha önce hiç ulasamamistik. Önemli bir Osmanli mirasini yakalamis olduk. Su anda belgelemeler yapiliyor, döseme kaldirilacak ve kalintilar oldugu yere tekrar dösenecek. Bu belgeler sayesinde önemli bir yapi hakkinda bilgi sahibi olacagiz."

- Kalintilar altyapi çalismasinin ardindan yerine yerlestirilecek

Izmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Hünkar Keser ise kentin önemli merkezlerinden Halit Ziya Caddesi'nin geçmiste de ticaret merkezi olarak kullanildigina dikkati çekti.

Izmir 1 Numarali Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu Müdürlügü tarafindan alinan karara göre, bedestene ait tüm verilerin toplanacagini, rölevesinin çikarilacagini ve belgelemenin yapilacagini anlatan Keser, kalintilarin titizlikle çikarilacagini ve altyapi çalismalari tamamlandiktan sonra yeniden eski yerine yerlestirilerek üstünün kapatilacagini kaydetti.

Çaki Bedesteni'nin tek katli bina oldugu bilgisini veren Keser, "17. yüzyildan kalma bu yapi, 1922 yilindaki Izmir yangininin izlerini tasiyor. Günümüzde 300 yillik bir mirasin hatiralarini gösteriyor." dedi.

Keser, tarihi mirasi korumak için titizlikle çalisma yaptiklarini vurgulayarak, "Temizlik, bakim ve onarim yapiyoruz. Çalisma sartlarimiz zor. Ekiplerimiz kanalizasyon suyu içinde çalisiyor, suyu ve topragi temizliyor. Arkeolojik deger tasiyan her seyi ellerimizle koruyoruz." diye konustu.

- Esnafin köprü talebi

Öte yandan bölgedeki Mimar Kemalettin Moda Merkezi esnafi, ekiplerin çalismasi sirasinda ticaretin durmamasi için yerel yönetimlerce gerekli önlemlerin alinmasini istiyor.

MTK Sitesi Yönetim Kurulu Baskani Abdullah Salkim, su açiklamada bulundu:

"Mimar Kemalettin bölgesi 1,5 aydir kapali ve kazili durumda. Elbette ki tarihi eser bizim degerimiz. Ama esnaf zaten pandemi nedeniyle perisan. Halit Ziya Caddesi'ni kazip Mimar Kemalettin Caddesi girisini kapattilar. Izmir Büyüksehir Belediyesinin burada halkin geçisini saglamasi için köprü yerlestirmesini ve islerimizin aksamamasi için gerekli önlemlerin alinmasini istiyoruz."
Kaynak: AA