TSK, Koronavirüsle Mücadelesine 'Kati Ve Sert' Tedbirlerle Devam Ediyor

Türk Silahli Kuvvetlerinde koronavirüsle mücadelenin basindan bu yana harekat bölgelerinde herhangi bir pozitif vakanin yasanmamasiyla uygulanan tedbirlerin 'basarili' oldugu degerlendirildi Harekat bölgelerindeki Mehmetçigin salgina karsi asilarinin yapildigi, diger personelin asilanmasi çalismalarinin süratle devam ettigi bildirildi.

Türk Silahli Kuvvetleri'nde (TSK) koronavirüs ile mücadele "kati ve sert" tedbirlerle devam ediyor.

Vaka sayilarinin personel mevcudu oranina bakildiginda en az pozitif hastanin görüldügü TSK, bu sayede önemli birçok ülkenin silahli kuvvetlerini geride birakti.

Bakanlik yetkililerinden alinan bilgiye göre, bu basarida Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlari dogrultusunda yurt genelinde alinan önlemlere uyumlu olarak Milli Savunma Bakanliginca alinan önlemlerin büyük etkisi oldu.

Saglik Bakanligi ile koordinasyon içinde alinan tedbirlerin planlanmasi ve harfiyen uygulanmasi, Türk Silahli Kuvvetlerinde pozitif vaka sayilarinin çok düsük seviyelerde ve kontrol altinda tutulmasini sagladi.

Bu kapsamda, Milli Savunma Bakanligi bünyesinde kurulan Kovid-19 ile Mücadele Merkezi (KOMMER), bir zincir halinde Genelkurmay Baskanligi, kuvvet ve ordu komutanliklari, donanma ve hava üsleri olmak üzere alt kademelere kadar tesis edildi.

Merkezdeki faaliyetlerle Bakanlik, bagli birlik, karargah ve kurumlarin da salgina karsi gerekli korumanin olusturulmasi amaçlandi. Türkiye ve dünyadaki tüm gelismelerin yakindan takip edildigi merkezde takip ve izlemenin yani sira planlama, yönetim ve yönlendirme fonksiyonlari da yerine getirildi.

TSK'de alinan tedbirlerin uygulanma seviyelerinin izlendigi merkezde, vakalara karsi alinacak tedbirler ve tibbi planlamalarla muhtemel hal tarzlari da gelistirildi. 24 saat esasiyla görev yapilan Merkezden, kuvvet komutanliklarinin harekat merkezleri ile telekonferans yöntemi ile görüsülerek çalismalar ve gelismeler düzenli olarak degerlendirildi.

- Faaliyetleri aksatmayacak önlemler

Koronavirüsün yani sira terörle mücadelesini de aksatmadan sürdüren Türk Silahli Kuvvetlerinde virüsün operasyon bölgelerine siçramamasina yönelik de önemli tedbirler alindi. Zorunlu olmadikça personel ve birlik hareketleri asgari seviyeye indirildi.

Ayrica kuvvet komutanliklari da bazi özel tedbirleri uygulayarak bu basariya katki sagladi. Deniz Kuvvetleri Komutanliginca muharip gemiler, ana üsleri disindaki limanlara intikal ettirilerek etkin izolasyon tedbirleri uygulandi.

Kuvvet komutanliklarinda pilotlar basta olmak üzere, kritik personel ve özel ihtisasli personelin vardiyalar seklinde görev yapabilmeleri için tedbirler alindi. Komutanliklara ait harp silah, araç ve gereçleri ile personelin temas ettigi yerler ve ortak kullanilan alanlar düzenli olarak dezenfekte edildi.

Tüm bu önlemlerin uygulamasi, Türk Silahli Kuvvetlerinin terörle mücadele operasyonlarini ve diger faaliyetlerini aksatmayacak sekilde gerçeklestirildi.

"Kati ve sert" uygulanan bu tedbirlerle Mehmetçigin asilanmasina yönelik faaliyetlere de hiz verildi. Saglik Bakanligi tarafindan yapilan planlamalar kapsaminda onay alan bütün asilar, belirli bir takvim çerçevesinde TSK personeline uygulaniyor.

Kovid-19 salginina karsi gelistirilen asilarin uygulanmasi çalismalari kapsaminda, harekat bölgelerindeki personelin asilanmasina yönelik çalismalar tamamlandi. Diger personelin asilama faaliyetinin halen devam ettigi ögrenildi.

Bakanlik yetkilileri, koronavirüs salgini ile mücadelede gelinen süreç, vakalarin tespit sekli, statü dagilimi, garnizonlardaki sivil vaka sayisi gibi birçok etken dikkate alinarak anlik, noktasal ve dinamik tedbirlere devam edildigini belirtti.
Kaynak: AA