Tarihi Mekanlar Yeniden Sekillenecek

Tamamlandiginda Kars’a 1 milyon turistin gelmesine vesile olacak ‘Tarihi Kimligi ile Kars Kenti Projesi” kapsaminda yürütülen çalismalari Vali Öksüz, yerinde gördü.

Tarihi Mekanlar Yeniden Sekillenecek
Serhat Kalkinma Ajansi (SERKA) tarafindan hazirlanan ve Avrupa Birligi (AB) Katilim Öncesi Mali Yardim Fonu ile finanse edilen ‘Tarihi Kimligi ile Kars Kenti Projesi’ çerçevesinde ilgili firma tarafindan çalismalar araliksiz devam ediyor.

Vali Türker Öksüz, beraberindeki SERKA Genel Sekreteri Dr. Ibrahim Tasdemir ve ilgili firma yetkilileriyle birlikte eski adi Ordu Caddesi yeni adiyla Haydar Aliyev Caddesi’nde bir takim incelemelerde bulundu. Vali Öksüz, ilgili firma yetkilisinden yürütülen çalismlar hakkinda bilgi aldi. Haydar Aliyev Caddesi’nde tarihi binalarda yapilan çalismalari gören Öksüz, yürütülen çalismalar hakkinda bilgi verdi.

Kars Valisi Türker Öksüz, “Tarihi Kimligi ile Kars Kenti Projesi’nin uygulama alanindayiz. Teknoloji Bakanligimizin destekleriyle Serhat Kalkinma Ajansi kontrolünde projemiz basladi.

Bu proje karsin turizm potansiyelini daha ileri noktalara tasimak ve Kars içindeki, özellikle merkez sinirlari içerisindeki tarihi binalarin korunmasi, restorasyonu ve binalarin gelecek nesillere muhafaza edilerek aktarilmasi için çok önem tasiyan bir proje, proje kapsaminda 22 adet tescilli, 10 adette tescilsiz binanin restorasyonu yapilacak. Ayni zamanda çevre düzenlemeleri, kaldirimlar, sokak mobilyalari, isiklandirma gibi düzenlemelerle desteklenecek ve sokak sagliklastirmasi insallah gerçeklestirmis olacagiz” dedi.

Projenin 2 yilda tamamlanacagina dikkat çeken Öksüz, “2 yillik bir süremiz var. Bu süre içerisinde bu çalismalar insallah tamamlanacak. Kars hakikaten bir açik hava müzesi konumunda, etrafimizda binalar tarihi eser niteliginde, birçok bina tarih kültürel zenginligi yansitiyor. Biz bu zenginligi korumak ve hakikaten gelecek nesillere aktarma gibi bir sorumlulugumuz var. Bu sorumlulugun geregi olarak bu proje basladi.

Umuyorum ki bu projeyle birlikte turizm potansiyelini daha yükseklere tasiyacagiz. Sehir içerisinde yaptigimiz bedesten projesi, kent müzesi projesi, peynir müzemiz hepsi tarihe duydugumuz sayginin geregi olarak bir bir hayata geçiriliyor. Bunlar hepsi entegre projelerdir. Kars’ta gerek turizm potansiyelini artirmak, gerek turizmdeki katma degeri yükseltmek ve bu yolla vatandasimizin refahini yükseltme çalismalardir” diye konustu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülmekte olan Rekabetçi Sektörler Programi kapsaminda Avrupa Birligi tarafindan desteklenen “Tarihi Kimligi ile Kars Kenti Projesi Kars kent merkezi ile Ani Ören Yeri’nde hayata geçirilecek. Kent merkezindeki Haydar Aliyev Caddesi ve Ani Ören Yerinde yapilacak cephe iyilestirmesi ve çevre düzenlemesi çalismalari yapiliyor.

Yaklasik 50 Milyon TL bütçeli ve 2,5 yil sürecegi düsünülen Proje kapsaminda Kars kent merkezinde bulunan tarihi binalara çesitli iyilestirme çalismalari ile zengin tarihi kültürel dokunun korunmasi ve bu zengin mirasin gelecek nesillere aktarilmasi hedefleniyor. Projenin uygulanacagi Haydar Aliyev Caddesi üzerinde bulunan 7’si kamu binasi olmak üzere 22 adet tescilli ve 12 adet tescilsiz bina için projenin insaat bileseni kapsaminda cephe iyilestirmesi yapilacak. Ayrica caddenin kaldirim yenilemesi, aydinlatma isleri, çevre düzenleme isleri, isaret levhalari ve sokak mobilyalari montaji yapilarak caddede yaklasik 680 metrelik bir turistik güzergâh olusturulacak.
Kaynak: İHA