Cumhurbaskani Erdogan, Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Son dönemde yasanan hadiseler, FETÖ'nün kanli, karanlik ve çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sermistir. Insallah omuz omuza vererek, bu tehdidin üstesinden beraberce gelecegiz' 'Taraflar olarak 1 milyar dolarlik ticaret hedefimize ulasmak için gayretlerimizi artiracagiz' 'TürkiyeKirgizistan arasindaki uçak seferleri de çok daha sik olacak. Ve böylece Türkiye'den Kirgizistan'a, Kirgizistan'dan da Türkiye'ye gelisler daha da artmis olacak'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, son dönemde yasanan hadiselerin, FETÖ'nün kanli, karanlik ve çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne serdigini belirterek, "Insallah omuz omuza vererek, bu tehdidin üstesinden beraberce gelecegiz." dedi.

Erdogan ve Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov'un, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde gerçeklestirdigi bas basa ve heyetler arasi görüsmelerin ardindan iki ülke arasinda anlasmalar imzalandi.

Imza töreninin ardindan konusan Erdogan, bugün kardes ve stratejik ortak Kirgiz Cumhuriyeti ile Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi'nin 5. toplantisini gerçeklestirdiklerini belirtti.

Kirgiz Cumhuriyeti'nin bagimsizliginin 30 yilini tebrik eden Erdogan, 30 yil önce Kirgiz Cumhuriyeti'nin bagimsizligini ilk taniyan ülkenin Türkiye oldugunu hatirlatti.

Bu yil ayni zamanda iliskilerin stratejik ortaklik seviyesine yükseltilmesinin 10. yil dönümü oldugunu animsatan Erdogan, sunlari kaydetti:

"Kirgizistan'la maziden atiye uzanan kardeslik baglarimizi insallah daha da güçlendirerek devam ettirecegiz. Sayin Cumhurbaskani ile yaptigimiz görüsmelerde bu irademizi bir kez daha teyit ettik. FETÖ basta olmak üzere terör örgütleri ile mücadeleden bölgesel isbirligi konularina kadar gündemimizdeki tüm konulari ele aldik. FETÖ'nün her iki ülke için de milli güvenlik tehdidi olusturdugu konusunda aziz kardesimle hemfikiriz. Son dönemde yasanan hadiseler FETÖ'nün kanli, karanlik ve çirkin yüzünü bir kez daha gözler önüne sermistir. Insallah omuz omuza vererek, bu tehdidin üstesinden beraberce gelecegiz. Sayin Cumhurbaskanina, Türkiye'nin Kirgiz halkina ve devletine olan destegini bir kez daha ifade ettim. Siyasi istikrar yolunda attiklari her adimda Kirgiz Cumhuriyeti'nin yaninda olmaya devam edecegiz."

Erdogan, Kirgizistan'da 11 Nisan'da yapilan anayasa referandumunun bir dönüm noktasi oldugunu belirterek, bu referandumla Kirgiz halkinin yönetim sistemi olarak "cumhurbaskanligi hükümet sistemini" tercih ettigini söyledi.

Yeni sistemin Kirgizistan'a ve halkina hayirli olmasini temenni eden Erdogan, yeni sistemin getirdigi yeni imkanlarla Kirgizistan'in hedeflerine daha hizli yol alacagina inandigini dile getirdi.

- "Türkiye, her türlü destegi vermeyi sürdürecek"

Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye'nin bu süreçte tecrübelerini paylasmayi, Kirgizistan'a her türlü destegi vermeyi sürdürecegini vurguladi.

Erdogan, nisan ayi sonunda Kirgizistan-Tacikistan sinirinda bazi müessif olaylarin meydana geldigini belirterek, "Iki kardes ülke arasinda yasanan bu olay, bizleri de dogrusu derinden üzdü. Hayatini kaybeden tüm kardeslerimize bu vesileyle Allah'tan rahmet, yakinlarina bassagligi ve sabr-i cemil niyaz ediyorum." dedi.

Her iki ülkenin de sogukkanli yaklasimlariyla meselenin kisa sürede yatistirilmasinin en büyük teselli oldugunu belirten Erdogan, bu sorunun, iki komsu ülke arasinda barisçil yollarla çözümünü temenni etiklerini söyledi.

Görüsmelerde, ticari iliskileri de ayrintili sekilde gözden geçirdiklerini aktaran Erdogan, söyle konustu:

"Halen 507 milyon dolar düzeyindeki ticaret hacmimizde geçtigimiz yil salgina ragmen hamdolsun önemli bir düsüs yasanmadi. Ancak potansiyelimizin çok daha yüksek oldugu da asikardir ve taraflar olarak 1 milyar dolarlik ticaret hedefimize ulasmak için gayretlerimizi artiracagiz. Ulastirma, saglik, madencilik, enerji, turizm, egitim, kültür, kalkinma yardimlari gibi alanlarda is birligimizi nasil derinlestirebilecegimiz konusunda görüs alisverisinde bulunduk. Aldigimiz kararlar ve az önce imzalanan metinlerle stratejik ortakligimizin ahdi zeminini kuvvetlendirdik. Yüksek Düzeyli Stratejik Isbirligi Konseyi 5. toplantisi sonuçlarina iliskin ortak bildirimizde de bir sonraki konsey toplantimiza kadar geçecek sürede atacagimiz adimlara iliskin yol haritamizi belirlemis olduk. Karsilikli yatirimlarimizin gelistirilmesi konusunda degerli kardesimle ayni hissiyati paylasmaktan memnuniyet duyuyorum."

- "Iliskiler her alanda çok daha ileriye tasinacak"

Elbirligi içinde Türkiye-Kirgizistan iliskilerinin her alanda çok daha ileriye tasinacagina inandiginin altini çizen Erdogan, "Attigimiz adimlarda insallah Türkiye-Kirgizistan arasindaki uçak seferlerini de 28 frekans artirmak suretiyle bu gidis-gelisler çok daha farkli olacak, çok daha sik olacak. Ve böylece Türkiye'den Kirgizistan'a, Kirgizistan'dan da Türkiye'ye gelisler daha da artmis olacak." dedi.

Erdogan, Manas Üniversitesi ile alakali atilacak adimlarda da ciddi manada bir dayanismanin olmasi kararina vardiklarini ifade ederek, konsey toplantinin hayirlara vesile olmasini diledi.

Konusmalarin ardindan Erdogan ve Caparov fotograf çektirdi.
Kaynak: AA