Bakan Elvan, ASO Meslek Komiteleri Ortak Toplantisi'na Katildi Açiklamasi (1)

'Enflasyonla mücadeleyi bu ülkenin refahi için mutlaka kazanilmasi gereken bir savas olarak görüyoruz' 'Hazine ve Maliye Bakanligi olarak, enflasyon ataletini engellemek amaciyla yönetilen/yönlendirilen ürün ve hizmet fiyatlandirmasini enflasyon hedeflemesi politikasina uyumlu bir sekilde uyguluyoruz' 'Üretici fiyatlarinin hizli yükselisinde döviz kuru geçiskenligi ve artan küresel emtia fiyatlari temel rol oynuyor. Ülkemizin bu alandaki kirilganliklarini azaltmak üzere yapisal politikalara hiz kazandiracagiz'

Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, enflasyonla mücadeleyi ülkenin refahi için mutlaka kazanilmasi gereken bir savas olarak gördüklerini söyledi.

Bakan Elvan, Ankara Sanayi Odasi (ASO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantisi'nda yaptigi konusmada, ASO'nun Türkiye'nin en büyük ve en köklü sanayi odalarindan biri oldugunu, baskent ekonomisinin kalbinin burada attigini belirtti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin 2020 yilindan itibaren küresel gündeme damgasini vurdugunu kaydeden Elvan, küresel ekonominin yüzde 3 ve dünya ticaretinin yüzde 8'in üzerinde daraldigini, dünya genelinde milyonlarca kisinin is gücü piyasalarini terk etmek durumunda kaldigini bildirdi.

Elvan, ülkelerin ekonomik istikrar için uyguladigi bu politikalarin küresel enflasyona, bütçe açiklarina ve borçluluk seviyelerine çok agir yükler getirdigine dikkati çekerek, "Içinde bulundugumuz süreçte hem yapisal hem de dönemsel pek çok riskle karsi karsiyayiz. Olusan hasarin giderilmesi de maalesef zaman alacak." diye konustu.

Yilin ilk 5 ayina iliskin öncü göstergelerin, küresel ekonominin üretimde ve ticarette salgin öncesi seviyeleri geçtigini gösterdigini ifade eden Elvan, küresel deger zincirlerinde de yeniden bir sekillenme oldugunu dile getirdi.

Elvan, salginin, tedarik süreçlerinde tek bir merkeze bagli olmanin sakincalarini açikça ortaya koyduguna isaret ederek, su degerlendirmede bulundu:

"Çok uluslu sirketler, kendilerine yeni üretim merkezleri ariyorlar. Bununla birlikte, tipki yari iletken çip tedariki konusunda gördügümüz gibi Almanya, ABD ve Güney Kore gibi ülkeler devasa yatirimlari hayata geçiriyorlar. Surasi çok net, böyle bir konjonktürde erken harekete geçen, firsatlari en iyi sekilde degerlendiren hatta kendi firsatini kendisi olusturanlar salgin sonrasi dönemin kazanani olacaklar. Iste biz, Sayin Cumhurbaskanimizca kamuoyuna duyurulan Ekonomi Reform Programi'ni tam da bu amaçla hazirladik. Bir taraftan pandemiyle mücadele ederken diger taraftan da ülkemizin ekonomi politikalarinin temel rotasini belirledik."

- "Desteklerin tutari 141 milyar lirayi asti"

Elvan, Türkiye'nin pandemi sürecini basariyla yürüttügünü belirterek, "Uyguladigimiz politikalarla hem toplum sagligini hem de ekonomiyi ayakta tutacak tedbirlere özel önem veriyoruz. Bütçeden ve çesitli fonlardan sundugumuz desteklerin tutari 141 milyar lirayi asmis durumda. Yil sonuna kadar bu tutarin 191 milyar liraya yani milli gelirin yüzde 3,4’üne ulasmasini bekliyoruz. Kullandirilan ve ertelen krediler yoluyla ise 524 milyar liralik yani milli gelirin yüzde 9,3’ü kadar bir kaynak harekete geçti." ifadelerini kullandi.

Özellikle yükselen ekonomilerde çizgi üstü ve çizgi alti desteklerin tutarinin yüzde 7,7 oldugunu, Türkiye’de bu oranin yüzde 13'ü buldugunu vurgulayan Elvan, söyle konustu:

"Böylesine zorlu dönemde üretimde ve ticarette süreklilik devam ettiyse kisa çalisma ödenegi, issizlik ödenegi, nakdi ücret destegi ve normallesme destegi gibi mekanizmalarin büyük payi var. Sanayicilerimize bu verilen desteklerin son derece önemli oldugunu düsünüyorum. Bu pandemi sürecinde de sanayicilerin ayakta kalmasinda kisa çalisma ödeneginin son derece katki sagladigini ifade etmek istiyorum. Bahsettigim bu 4 uygulamayla 9,5 milyon vatandasimiza 55 milyar liralik bir destek sunduk."

- "Enflasyonla mücadeleyi mutlaka kazanilmasi gereken bir savas olarak görüyoruz"

Bakan Elvan, kadin ve genç istihdami basta olmak üzere is gücü piyasalarini canlandirmanin en temel öncelikleri olmaya devam edecegini vurgulayarak, bununla birlikte fiyat istikrarinin saglanmasi ve cari açigin kontrol altinda tutulmasinin da ekonomi politikalarinin odaginda yer aldigini söyledi.

Enflasyonun nitelikli ve sürdürülebilir büyümenin önündeki en temel engel olduguna dikkati çeken Elvan, sunlari kaydetti:

"Yüksek enflasyonun oldugu bir ortamda nispi fiyat yapisi bozulur, uzun vadeli karar almak güçlesir, içeride yatirim yapmak zorlasir ve kaynaklar verimsiz alanlara gider. Sanayici önünü göremediginde ekonomik istikrardan da bahsetmek mümkün olmaz. Iste bu yüzden enflasyonla mücadeleyi bu ülkenin refahi için mutlaka kazanilmasi gereken bir savas olarak görüyoruz. Sorunu bütüncül bir yaklasimla ele aliyoruz, para, maliye, finansal sektör ve yapisal politikalarimiz uyum içinde hareket ediyor. Hazine ve Maliye Bakanligi olarak, enflasyon ataletini engellemek amaciyla yönetilen/yönlendirilen ürün ve hizmet fiyatlandirmasini enflasyon hedeflemesi politikasina uyumlu bir sekilde uyguluyoruz. Esel Mobil Sistemi, bazi hizmet kalemlerinde KDV indirimlerinin devami, elektrik ve dogal gaz fiyatlarinda uyguladigimiz sübvansiyonlar, kamu maliyesinin üstlendigi fedakarliklardir."

- "Yapisal politikalara hiz kazandiracagiz"

Elvan, son dönemde üretici fiyatlari ile tüketici fiyatlari arasinda artan makasin kendilerini oldukça rahatsiz ettigini belirterek, "Üretici fiyatlarinin hizli yükselisinde döviz kuru geçiskenligi ve artan küresel emtia fiyatlari temel rol oynuyor. Ülkemizin bu alandaki kirilganliklarini azaltmak üzere yapisal politikalara hiz kazandiracagiz." dedi.

Salgindan sadece Türkiye'nin degil, tüm ülkelerin etkilendigine isaret eden Elvan, sunlari söyledi:

"Bu sorunlari bizden daha fazlasiyla birçok gelismis ve gelismekte olan ülkeler yasadi. Dünyanin en gelismis ülkelerinde Kovid-19'a yakalanan hastalar hastanelere alinmadi ama biz bu sorunlarin hiçbirini yasamadik. Bunu mükemmel saglik sistemimiz ve altyapimiz sayesinde gerçeklestirdik."

Yakin zamanda kuracaklari Fiyat Istikrari Komitesinin, enflasyon üzerinde risk olusturan arz soklarina karsi çözüm önerileri gelistirmeye odaklanacagini dile getiren Elvan, "Bu Komite, Merkez Bankasi politikalarinin yerini almayacak, bilakis Merkez Bankasinca uygulanan politikalari tamamlayici bir fonksiyon üstlenecek. Biz burada verimliligi odagimiza alarak üretim yapisinda kalici ve rekabetçi bir yapiyi hakim kilip fiyat dalgalanmalarinin önüne geçmek istiyoruz." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: AA