Fatih'in Yadigari, 56 Yil Sonra Yeniden Ibadete Açilacak Caminin Restorasyonunda Sona Gelindi

Fatih Sultan Mehmet'in yadigari tarihi Enez Fatih Camisi, restorasyonun tamamlanmasiyla 56 yil sonra yeniden ibadete açilacak.

Dogu Roma Imparatorlugu tarafindan 12. yüzyilda insa edildigi tahmin edilen "Enez Ayasofyasi" olarak da bilinen yapi, Fatih Sultan Mehmet'in 1456'da Tasoz, Limni, Semadirek adalarinin yani sira Cenevizliler'e ait Enez'i fethetmesi sonrasi camiye dönüstürüldü.

Yapinin güneydogusunda mihrap, batisinda minber yapildi, dis tarafina da kesme tastan minare insa edildi. Osmanli döneminde 1700'lü yillarda birkaç kez onarimdan geçirilen caminin bir kismi, 1965'teki depremde yikildi. Bu süreçte onarimi yapilmayan cami, bir müddet sonra büyük ölçüde zarar gördü.

Vakiflar Genel Müdürlügü camiyi restorasyon 2015 yilinda programina aldi. Edirne ?Vakiflar Bölge Müdürlügünün yürütügü restorasyon kapsaminda veri teskil etmesi için sonik, sismik testlerin yani sira, lazer tarama, malzeme analizleri ve dönemlemeleri yaptirarak, detayli arastirmalar yürütüldü.

Caminin rekonstrüksiyona dayali restorasyon projesi Edirne Kültür Varliklarini Koruma Bölge Kurulu tarafindan onaylanmasi sonrasi restorasyon çalismalarina 2016 yilinda baslandi.

Caminin, 1. derece arkeolojik sit alani olan Enez Kalesi içerisinde yer almasi nedeniyle çalismalar büyük bir titizlikle yürütüldü.

Restorasyonun basinda caminin temellerini açilarak güçlendirildi. Temel enjeksiyonlarindan sonra saglam beden duvarlarindan baslamak üzere insa çalismalarina baslandi. Caminin tavani ve kubbesi tamamen kapatildi. Ayrica caminin içerisindeki isitma ve sogutma sistemleri kuruldu, zeminin mermer dösemesi yapildi.

Imalata baslamadan önce caminin harim kisminda yerde bulunan ve numaralandirilarak çikarilan özgün döseme taslari da yerlerine dösendi. Geri kalan açik yerlerde de yeni mermerler kullanilarak döseme yapildi.

Caminin çevresinde yillar içerisinde olusan toprak kotu da temizlendi.

1965 yilindan bu yana 56 yildir kapali olan caminin vakfiyesine uygun sekilde eylül ayinda hem ibadete hem de ziyarete açilmasi planlaniyor.

Kaynak: AA